Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Prognose for weekenden uge 17 (Bededagene) 25-04-2013 kl. 20:48

Ugens sjældneste fugl blev, som forudset, Blå Glente, der var oppe og vende ved Skagen tirsdag morgen, som forudset:). Alpesejler på Lolland er i kategorien fugle sydfra på forlænget træk, og var heller ikke helt uventet. Af andre nye fugle var Hvidhalset Fluesnapper i København en mild overraskelse, selvom det er lige nu, den lille bestand fra Öland og Gotland ankommer. Optræden i København er dog set før, men ikke helt ventet efter en vestenvindsperiode. Næste fund må blive på Bornholm i ugens løb. Lidt Sorte Storke (med 2 eks. på hhv. Møn og i Nordjylland) blev det også til, men ellers intet rigtigt ophidsende. Lækkert var også det gode resultat med Islom og Hvidnæbbet Lombådturen.

Vejrudsigterne for de næste dage er lidt blandede, men byder dog på muligheder. Temperaturen holder sig på et ret lavt niveau, men mere spændende er vejrudviklingen lige syd for Danmark fredag, hvor et område med rigtigt varmt vejr ligger syd for os. Dette område giver mulighed for tilflyvning både fra sydvest og sydøst, men fortrænges hurtigt af vestgående fronter. Dog holder varmen i Sydøsteuropa sig, men måske ligger områderne med varme efterhånden for langt væk til at have indflydelse på hitsene herhjemme? Jo længere fremme på sæsonen, jo flere fugle på forlænget træk i omløb.


Rødrygget Svale. Svalen er tit trukket forbi før man når at få set den. Bemærk den lyst hudfarvede underside med de stramt siddende sorte strømpebukser. Israel, marts 2012. Foto: KMO
 

Aktive birdere bør koncentrere sig om landets sydlige del, da fugle fra områderne med varme måske vil stoppe op ved overgangen til mere ustadigt vejr. Trækket gennem Østersøen af svømmefugle bør kunne blive stort, med et femcifret antal Bramgæs om dagen omkring Møn og Lolland-Falster. Her bør kunne findes arter som Hærfugl, Rødrygget Svale, Citronvipstjert og Hvidhalset Fluesnapper, ligesom endnu sjældnere ting er en realistisk mulighed.
Søndag bliver det solrigt med sydvestlig vind, og det ligner en dag med lidt rovfugletræk. En lille slat til sjællænderne, nok med et par Sorte Glenter og en Steppehøg ved Hellebæk og omegn. Sydvestenvind er ofte spændende ved Skagen, og en solrig dag efter et varmefremstød i Nordtyskland har før budt på overraskelser. Det bør kunne give en del glenter, enkelte Havørne og forhåbentligt Steppehøg, Sort Stork og en af de sjældnere ørne. Sent søndag og mandag drejer vinden kortvarigt over i syd, og de røde alarmlygter lyser, især indenfor småfuglesektoren, hvor trækket kan blive godt. Det var på denne tid sidste år, at man ved Skagen havde ny rekord i trækkende Ringdrosler, og en gentagelse i år er en mulighed. Der er ligeledes gode muligheder for arter som Sydlig Nattergal og Hvidskægget Sanger, især i det sydlige Jylland. Hvis der ringmærkes ved Blåvand burde det kunne give pote.

Lommerne skal til at komme i gang, og det er inden for den næste uge, chancerne er størst for Hvidnæbbet Lom. Skagen er lokaliteten med de bedste chancher, men også Nordsjællandskysten har før slået til. Islom vil givetvis også dukke op, men topper gerne lidt senere end Hvidnæbbet.

Vadere af anden etnisk herkomst end WP dukkede jo allerede op med Fyns Langnæbbede Sneppeklire, og kan, især efter perioder med blæsende lavtryksvejr fra vest tilføjes årets første Stribet Ryle, og siden Prærieløber, sjove hjejler og Wilsons Svømmesneppe, der alle tidligere er dukket op sidst i april og først i maj. Chancerne er netop i ruskvejr gode, hvorfor perioder efter regn og skydække kan føre til opdagelse af hits, når man i Jylland alligevel er ude og led efter de Pomeransfugle, der nok vil raste på de traditionelle lokaliteter med jordmarker ved f.eks. Vest Stadil fjord, Skjern Enge og Pallisbjerg. Og vaderlokaliteterne er jo også gode at checke for ænder af lignende herkomst, som antydet i forrige prognose.

Varmen sydfra fredag kan føre lækkerier herop. Et par bud på ugens bedste fugle:

1. Sortstrubet Sanger. I anledning af 20-års jubilæet for landets eneste fugle, på Møn. Netop varmefremstødet fra sydøst kan have ført sådan én med sig, og et bud på lokalitet kunne være Bornholm, Møn eller en ringmærket fugl ved Blåvand.


Sylvia - det är en fågel! Sortstrubet Sanger holder 20-års jubilæum, og hvorfor ikke fejre det med endnu én. Her er en han, der i manges øjne er den mest attraktive af sylvia-sangerne. Israel, marts 2007. Foto: KMO

2. Dværgørn (eller andet i kategorien: ørne sydvestfra, der ikke er, eller ligner aquila) ved Skagen søndag-tirsdag.


Dværgørn. Jizzet er virkeligt som en miniature-aquila (hvilket den jo også er) med lang hale.
Oversidens karakteristiske tegning vises her, bl.a. de legendariske hvide positionslys, der dog tit ikke er det, man opdager fuglen på.
Tyrkiet, maj 2009. Foto: KMO

 

3. Tyndnæbbet Måge. Længe ventet, og skal formentligt findes i en flok ikke-ynglende Hættemåger, f.eks. i Vadehavsregionen eller på træk langs kysterne. Bliver det Hyllekrog, der scorer den første?

4. Blåvinget And. Det er snart tid til endnu én. Der er en tendens til, at arter dukker op lidt senere end andre amerikanske ænder, så primo maj er et godt tidspunkt. Vejlerne er et godt bud.

5. Fuglekongesanger. Jovist! Denne og Hvidbrynet Løvsanger, der traditionelt regnes som efterårshits er flere gange set først i maj, gerne i forbindelse med fald af Løvsangere. Eftersom der efterhånden er et fast mønster i forekomsten om vinteren, med noget der ligner regelmæssig forekomst af Hvidbrynet Løvsanger på Kanariske Øer (og en del fund fra Sydvesteuropa og Nordafrika) og flere fund af Fuglekongesanger i Sydvesteuropa, overlever en del og er på vej retur.

I forbindelse med denne prognose skal det tilføjes, at forudsigelserne fra sidste uge også kan gælde den kommende.


God jagt!

KMO

Top | Home