Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Rødhalset Ryle - Kammerslusen 27/7 2001 29-06-2014 kl. 04:50

Rødhalset Ryle ved Kammerslusen, Ribe - ny art for Danmark

Jeg havde sat mig tilrette på diget ud for den nordlig klæggrav ca. kl. 1100 i håb om at der pga den friske vestlige vind ville stå ekstra mange vadefugle i klæggraven når højvandet nåede sit max. kl ca. 1130. Netop kl. 1130 fik jeg nede i bunden af klæggraven øje på en lille ryle. Jeg kiggede lidt nærmere på rylen og efterhånden som jeg fik gransket rylen var det flere afvigende karakterer i såvel dragt som adfærd:

1: Ligemeget hvordan fuglen vendte i det meget kraftige sollys forblev strube/brystpartiet meget mørkt. Jeg troede først det måske var sollyset der kastede skygge over frontpartiet når fuglen vendte ryggen til solen.

2: fuglen havde ikke direkte kontrast mellem mørk ryg og lyse dækfjer men mere en tydelig nuanceforskel. Fuglen virkede med andre ord ikke så mørk på ryggen som man måske kunne ønske det. De lyse kanter på dækkerne kunne jo også have været særligt brede på dette individ og dermed lyst kraftigt op.

4: Rylen havde en mere astadig måde at fouragere på, virkede ikke så "stresset" eller "elektrisk" som Dværgrylen men mere bevidst plukkende efter bytte ala lynhurtigt fou .

5: Og så var der lige det der med streamerne på ryggen, hvordan var det nu? Jeg vidste hvordan det forholder sig med 1K fugle men adulte? jeg mente at kunne huske at have set en ad fugl i Birding World med næsten helt sort ryg og ekstremt tydelige creme farvede streamers ned ad ryggen. Nå, men jeg skulle under alle omstændigheder have noget hjælp og en fuglebog, så jeg ringede til Kurt og Susanne (KUC & SOP) fra Råhede og fortalte at jeg havde en afvigende Dværgryle i kammerslusen der formentlig bare var en Dværgryle men som viste karakterer der godt kunne passe på ad. Rødhalset Ryle. De var på vej.


Rødhalset Ryle i vinterdragt, Ban Pak Phale, Petchaburi, Thailand, feb. 2008
Foto: Klaus Malling Olsen

Det var meget vanskelige forhold idet fuglen befandt sig på 450m afstand helt nede i bunden af klæggraven samt at solen var i SSØ (jeg obsede stik Ø) og bagte ned på vand- og mudderfladerne hvilket skabte meget kraftig varmeflimmer. Der var ingen Dværgryler i klæggraven den dag! Fuglen gik altså helt alene uden ryler i nærheden.

Jeg havde således på ingen måde mulighed for at erkende finere dragtdetaljer i fjerdragten under disse fohold men kunne kun forholde mig til det lidt grovere helhedsindtryk som ovenfor beskrevet. Jeg hørte flere personer der let hoverende mente at det da var en smal sag at bestemme rylen og undrede sig over hvorfor vedkommende der havde fundet fuglen skulle have haft "støttepædagoger på" for at bestemme fuglen? Men her sidst på eftermiddagen var fuglen jo også kommet ind på ca. 150-200m afstand, varmeflimmeret var væk og der var nu blødt medlys!

Efter ca. 30 min ankom Kurt og Susanne samt Ole Thorup (meget god til vadefugle) fra Vester Vedsted. Alle fuglene i klæggraven incl. rylen havde i mellemtiden været oppe at flyve og jeg havde lige genfundet fuglen der nu stod betydeligt tættere på, nu på nordkanten i klæggraven. Alle var enige om at fuglen var en afvigende småryle med fordel til Rødhalset. Ole mente at det nok var en god idè at ringe til Henrik Knudsen på Tipperne idet han havde sat sig særligt godt ind i ID af Rødhalset contra Dværgryle da det var en art han var særlig opmærksom på. Jeg gav ham et kort referat af de indtryk vi havde af fuglen og Ole tilføjede bl.a. at den så "dyr ud". Henrik var kørt.

Efter nogle flyveture rundt i klæggraven var rylen efterhånden kommet ganske tæt på og vi kunne stille og roligt, på baggrund af medbragte artikler samt shorebirds, begynde at bearbejde fuglen. Det var dog kun muligt at se de fineste dragtdetaljer når der gik en sky for solen således at det skarpe lys og varmeflimmeret fortog sig!! Vi så således kun èn gang 100% sikkert at fuglen havde helt grå dækfjer med ultra tynde hvide bræmmer. Vi fornemmede tydeligt at der ingen pletter var i det rødorange bryst/strubeparti. Dog gik nogle få af de sorte prikker/streger der sidder på brystsiden lidt ind i det rødorange på underkanten.Øjenbrynstriben var markant bred, hvid og lang hvilket stemte fint overens med beg. fældning. Tærtiærrandende var meget vanskelige at vurdere farven på pga forholdende men var helt klart lyse. Jf. litteraturen havde de fleste Rødhalsede INGEN streamers på ryggen men NOGLE havde! Vi var nu 98% sikre på bestemmelsen. Hvis ikke dette var en Rødhalset havde jeg ikke fattet en skid af feltbestemmelsens sande væsen! Henrik Knudsen og en anden observatør? ankomt efter ca. 1 time og kunne efter ca. 10 min bekræfte at han også mente at det var en Rødhalset Ryle adult i sommerdragt. Herefter blev den meget sjældne og fine ryle sendt ud på ibdk ca. kl. 1400.


Rødhalset Ryle i sommerdragt fra Egvekinot, Chukotka juni 2007 Foto: Jon Lehmberg

Af Michael Schwalbe

Artiklen blev oprindeligt bragt på "Netfugl" 31. juli 2001

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home