Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Find en Skifermåge! 11-03-2015 kl. 21:44

Slaty-backed Gull eller Skifermåge er kommet mere og mere på birdernes læber de seneste år. Helt aktuelt er der i Sverige claimet en 3K, som fik en del op af stolene. Se billederne her:
www.pbase.com/m_muller/image/159385917

Denne gennemgang af billeder er ikke en meget detaljeret gennemgang af arten og alle dens dragter. Det er en præsentation af, hvordan jeg ville gribe arten an, hvis jeg skulle være så heldig at støde på en kandidat. Dermed holder jeg fat i hovedtrækkene og hvad jeg finder karakteristisk.

Skifermåge er størrelsesmæssigt ret variabel og kan både virke stor og grov samt mindre og fin. Således i nærheden af gråmågestørrelse for de største, mens de mindste nærmer sig sølvmåge. Udtrykket i ansigtet minder en del om gråvinget måge; ofte med en let hvælvet pande, men baghovedet er mere rundet og kort, hvorfor de virker mere rundhovedede og blide.

Billede 1: Stående bagerste række fra venstre: Gråvinget måge (adult), skifermåge (2. vinter), gråvinget måge (adult), skifermåge (3. vinter), gråvinget måge (adult), skifermåge (adult), gråvinget måge (adult). Forreste række fra venstre: Skifermåge (3. vinter), skifermåge (1. vinter), skifermåge (adult/4.vinter), skifermåge (adult). Bemærk især helhedsindtrykket af arterne samt skifermågen i 2. vinterdragt, hvor den hvide vingebagkant allerede er ganske påfaldende. (Alle fotos: HHN)

 

Hos de adulte og næsten adulte fugle (billede 2-5 nedenfor) studser man over flere ting på en gang. En mørk blågrå ryg, dernæst en bred hvid kant på tertialerne og så de meget stærkt farvede lyserøde ben. Denne kombination bør få opmærksomheden skærpet og sørge for at indstillingerne på det medbragte kamera er klar til dokumentation. Nu gælder det nemlig om at se den i flugt og få dokumenteret vingetegningen. Kast noget brød ud og knips løs. Viser billederne en bred hvid vingebagkant, og lyse pletter på indersiden af de sorte håndsvingfjersspidser på håndsvingfjerene 5-8 (talt indefra - karakteren kaldes for ”string of pearls” og kan også ses på undersiden af vingen) kan du godt bestille champagne, da du har fundet en ny art for landet! Bemærk på billederne, hvordan indtrykket af rygfarven opfattes i forskellige lysforhold.

 

Fugle i 1. vinterdragt (billede 6-13) er meget variable, fra ret mørke typer, hvor mave og nakke kan være ret brune til lyse blegede typer (allerede midt på vinteren). For begge typer gælder det at det i dækfjer, ryg samt over- og undergump kan være svært at påpege karakterer der afviger fra sølvmåge. Imidlertid er halebåndet påfaldende bredt og massivt mørkt (bortset fra de yderste halefjer) og så er benene kraftigt farvede, dog ikke så påfaldende som hos subadulte og adulte fugle. En vanskelig dragt!


 

Fugle i 2. vinterdragt (billede 14-16) har tillige massivt mørkt halebånd og kraftigt farvede ben, men hvad der er yderligere interessant er at de begynder at vise påfaldende hvid vingebagkant. Ikke med skarp overgang som hos subadulte og adulte, derimod mere diffus, men tydelig nok til at være en påfaldende karakter.


 

Fugle i 3. vinterdragt (billede 17-19) viser stærkt lyserød benfarve (som hos adulte), halebånd i varierende udstrækning, skarpt afsat, påfaldende hvid vingebagkant og hos mange fugle også karakteren ”string of pearls” som tillige ses nedefra.


 

Der er flere fund i Europa, men de er ikke alle blevet færdigbehandlet af de respektive landes sjældenhedsudvalg. Da arten er så ny i europæisk sammenhæng nævnes nedenfor funddatoer for de europæiske fund af Skifermåge, som er godkendt eller som ser lovende ud for Skifermåge:

14.11.2008, adult Klaipeda Losseplads, Litauen. 1. fund i VP. (Blev set frem til 13.4.2009 i Riga.)
13.1.2011 adult London, England – set frem til 3.2.2011 i Essex.
14.5.2012 adult Husavik, Island
3.11.2012 adult Espoo, Finland
26.12.2012 adult Hrodna, Nioman River, Hviderusland
10.2.2014 Galway, Irland
17.1.2015 Donegal, Irland

Det engelske fund (fra 2011) var i slutningen af 2014 endnu ikke godkendt. Denne fugl er lysere på ryggen end de andre fugle fra VP.
Her er en side med foto og diskussion af den irske fugl fra 2014: www.rarebirdalert.co.uk/v2/Content/12_birds_of_Christmas_2014_Day2_Slaty_backed_Gull5792.aspx
 

Sendt 12-03-2015 Kl. 14:44
Morten Christensen

Rigtig god og dybdegående artikel. Tak for den! 1. vinter ser svær ud uden den hvide vingebagkant, men man ville nok studse over de kraftigt farvede ben, som du skriver.

Sendt 12-03-2015 Kl. 18:19
Tim Hesselballe Hansen

Superfed oversigt.
Og ja, de der 1. vinter-fugle ligner ikke noget jeg havde opdaget i en dansk havn, tror jeg. Sølvmåge - og hurtigt videre.
Men jeg er SÅ klar til en 2. vinter+. Eller i hvert fald 3. vinter og opefter...

Sendt 13-03-2015 Kl. 08:54
John Kyed

 Ja, en super god gennemgang HHN her har lavet,

meget gerne mere/flere af denne slags indlæg her på c300, det er supert 

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home