Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Adamsii amok 16-04-2012 kl. 18:53

Adamsii tour 2012.

Lige siden observatører fra DHI/Marine Observers (bl.a. Troels Eske Ortvad, Thomas W. Johansen og Henrik Knudsen) i 2009 fandt en forekomst af Hvidnæbbet Lom i Kattegat, er vi flere som har talt om at det kunne være spændende at lave en pelagic ud for at opleve dem.

Jeg bestemte mig for at gøre noget ved det dette forår, så siden efteråret 2011 har jeg været i gang med at undersøge mulighederne. Det har ikke været synderligt let. Jeg har fundet fiskekuttere der gerne ville sejle ud med os, men hvor både tiden og priserne har været for urealistiske. Imidlertid faldt jeg over båden Seadog (se mere på www.seadog.dk) som havde plads til 12 personer og en skipper med den rette indstilling og en pris der var ok. Jeg kunne få båden for 10.000 kroner for 16 timer (2 timer gratis), hvilket ville betyde en pris på 834,00 kroner pr. mand. På få timer havde jeg samlet en flok der ville med, med afgang fra Sæby kl. 05:00 søndag den 15. april.

Stille vejr gav optimale betingelser. Efter en lille times sejlads stod solen smukt op over Læsø. Foto: Søren Kristoffersen.

Deltagerne var Martin Lund, John Pedersen, Jørgen Kabel, Ole Amstrup, Kent Olsen, Henrik Læssøe, Stephan Skaarup Lund, Simon Rosenkilde Waagner, Kim Aaen, John Kyed, Søren Kristoffersen og Henrik Haaning Nielsen.

Fra venstre: Kim Aaen, Martin Lund, Stephan Skaarup Lund, Ole Amstrup, Henrik Læssøe, Søren Kristoffersen, Jørgen Kabel, Henrik Haaning Nielsen, John Pedersen, John Kyed, Skipper, Styrmand, Kent Olsen og Simon Rosenkilde Waagner.

Adamsii-tour deltagere. Fra venstre: Henrik Læssøe, John Kyed, Jørgen Kabel, Søren Kristoffersen, Stephan Skaarup Lund, Kim Aaen (ved rælingen), Kent Olsen, Simon Rosenkilde Waagner, John Pedersen. Foto: Martin Lund.

Fløjlsand var den talrigeste havdykand på turen. Foto: Søren Kristoffersen.

Troels Eske Ortvad havde forsynet mig med GPS-positioner, hvor de hvidnæbbede lommer blev fundet i 2009 og skipper havde derpå lagt dem ind på hans søkort, så vi vidste hvilke områder vi skulle koncentrere os om. Vi var klar!

Havgusen kom buldrende da vi bevægede os ind i området med flest storlommer i 2009. Frustrerende! Rødstrubet lom. Foto: Søren Kristoffersen.

Turen forløb planmæssigt, hvor vi oplevede frustration på grund af en to-timers periode med havgus og fordi vi ikke kunne finde nogen lommer i området, hvor tætheden i 2009 var størst, men også euforisk glæde da det endelig lykkedes at finde dem – de hvidnæbbede lommer – og hele 10 af slagsen i et koncentreret området, lidt østligere end området med flest i 2009!

Pludselig dukkede de op! 2K Hvidnæbbet Lom. Foto: Søren Kristoffersen.

Adult adamsii! En af verdens heftigste fugle! Foto: Søren Kristoffersen.

Det var overfedt og flere af dem så vi rigtig godt, hvilket Sørens billeder vidner om. Flere af fuglene lignede 2K-fugle i hovedet, men havde adultlignende ryg. På stedet bestemte vi dem til 3K, men ved lidt studier viser det sig at det er en dragt man ikke ved særligt meget om – og tanken er nu om det vitterligt er 3K eller om det er adulte på vej i sommerdragt?

Hvidnæbbet Lom 3K eller adult i overgangsdragt? Foto: Søren Kristoffersen.

I alt så vi 1 adult i sommerdragt, 1 3K+ i sommerdragt, 3 3K (?), 3 2-3K og 2 2K, hvoraf de 9 sås på ca. en time! Det var naturligvis en stor forløsning for os alle. Dels lykkedes projektet, flere af fuglene så vi rigtig godt og dels var vi med til at bidrage til viden om at forekomsten af hvidnæbbet lom er tilbagevendende i dette område. Der er tale om en unik dansk fugleoplevelse.

Skulle folk være interesserede vil jeg gerne bidrage med GPS-koordinater fra denne tur og kan kun opfordre til at kontakte folkene bag www.seadog.dk som er et godt, åbent og interesseret team.

En tilfreds arrangør. Foto: John Kyed.

Sendt 17-04-2012 Kl. 08:22
Freddy Hansen

Jeg er overhovedet ikke misundelig he he, så hvis nogen
arrangerer en tur , så er jeg den som gerne vil med, de
der adamer er altså for overfede : - ))))

Sendt 17-04-2012 Kl. 08:38
Rune B Christensen

 Super arbejde drenge :o) fed tur og fed artikel!!

Sendt 17-04-2012 Kl. 18:30
Jakob Engelhard

Hvor er det dog bare super fedt. Bare det var mig. Jeg er frisk på at komme med næste gang. Hvad var datoen for 2009-turen?

Sendt 17-04-2012 Kl. 19:25
Henrik Haaning Nielsen

Det var rigtignok overfedt og det er oplagt at der laves noget lignende i 2013. Mandskabet på seadog er i hvert fald med på ideen. Jeg tror at en tur ca. 20-25. april kunne være spændende og vil sikkert give flere fugle i fuld sommerdragt.

Togterne i 2009 lå på flere datoer i løbet af april.

Sendt 17-04-2012 Kl. 19:29
Rasmus Strack

Næste år skal jeg med!!!

Måske det var noget for Club300 event?

 

Mvh RS

Sendt 18-04-2012 Kl. 20:50
Søren Snygaard

Jeg er helt klart på!!!

 

 

BH SNY

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home