Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Rovfugle i felten - en anderledes anmeldelse 24-06-2015 kl. 22:40

Rovfugle i felten årgang 2015 er landet rundt om i butikkerne, og den nyreviderede udgave er sat til salg fra torsdag den 25. juni. Bogen er en af de seneste års bedst sælgende felthåndbøger, siden den udkom i sin første udgave i 2007. Siden bogen blev udsolgt i 2013, har det været en af de mest efterspurgte felthåndbøger i Danmark, og den har været stort set umuligt at opdrive.

Rovfugle i felten, dækker de 39 rovfugle-arter der ses i Europa. Klaus Malling Olsen beskriver i teksten uhyggeligt grundigt og præcist hvordan man kender de enkelte arter fra hinanden. Bogen indeholder over 400 illustrationer lavet af Carl Christian Tofte. Her ses fuglene i næsten alle aldre, siddende og i flugten, samt i flere dragtvariationer. Det er tydeligt at Carl Christian Tofte og Klaus Malling Olsen har tilbragt mange timer sammen, for tegninger og tekst går smukt hånd i hånd. 

I indledningen af bogen tages læseren på en fornem rejse, med blandt meget andet rovfuglebestemmelsens 10 bud. Arterne sættes op imod hinanden, lyse mellemstore rovfugle, mørke mellemstore rovfugle, de mindste rovfugle, etc., der kort og præcist giver en hurtig guideline til bestemmelsen. Specielt i afsnittene om kærhøgene mærker man at her er en artsgruppe på hvilken Klaus har kastet sin kærlighed. Man kan ofte føle at man bliver næsten forført til at bestemme kærhøgene, for hele tiden at føle at her er noget der kræver øvelse, uhyggeligt mange timers studier ligger bag. 

Steppehøg 2K han. Undersiden er om foråret afbleget til beigetonet, især hos hannerne, og hovedtegingernes sorte partier falmet til brunlige, hvilket dog ikke gør kontrasten mindre. Bemærk spids hånd med grå fjerspidser. Yotvata, Israel, marts 2007 (Foto: Klaus Malling Olsen)

 

Afsnittene om de enkelte arter indledes med mindre anekdoter, men også rammende beskrivelser såsom "undertiden flyver den så lavt, at man tror, det er en løbende hare, man har opdaget". Dernæst beskrives det der så fint kaldes "jizz" og her finder man flere af Klaus fantastiske opdagelser og sammenligninger. Det gøres ikke for svært og tungt, men beskrives let og elegant i et meget levende sprog. Dragten beskrives grundigt, og her bruges der tid på de vigtige detaljer, dette gør sig også gældende når det kommer til aldersbestemmelse. Fældningen beskrives kort, det samme gør forekomst og biologi, men i boksen forvekslingsmuligheder kommer der igen flere guldkorn så som "ligner en enorm flyvende ladeport" 

Jagtfalk 1k. Nyord, Danmark, 11. dec. 2005 (Foto: Klaus Malling Olsen)

 

Alt i alt kort sagt, bogen er et must om man så er den nye feltornitolog, eller den der har studeret rovfugle i mange år, der er meget at lære for alle i denne bog.

Lørdag den 27. juni fra klokken 11-14 vil der være bogsignering i Naturbutikken på Vesterbrogade 138-140, så kom og få en rovfuglesnak, og få bogen signeret.

 

 

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home