Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Albatrossen set i Vadehavet 08-07-2015 kl. 01:28

Sortbrynet Albatros - nu i vadehavet!

Af Michael Clausen

Efter at vi havde spist aftensmad hjemme, og fået ryddet op efter os. Havde min hustru et ønske om at se nyhederne. Jeg havde en ide om at jeg ville køre en tur til diget ved V. Vedsted. Et område jeg ofte besøger især i træktiden og når der er godt gang i vinden. Det sker at der kommer lidt havfugle forbi, jeg havde håbet på en kjove eller to lige til at slutte dagen af med. Sådan skulle det så ikke lige gå. Uvidende om hvilke oplevelse jeg havde i vente, drog jeg af sted uden andet end min kikkert. På min vej mod diget, ville jeg smide et brev i postkassen, dette brev glemte jeg heldigvis, hvis jeg havde brugt omkring 1-2 minutter på at poste brevet, havde jeg ikke set albatros i dag.

Jeg er lykkelig uvidende om det glemte brev, på min vej til diget. Vejret havde det meste af dagen været præget af kraftig vind fra en vestlig retning, over middag en smule tiltagende. Indrømmer gerne at når vejret er af denne karakter, rykker det lidt i kroppen, efter vesterhav og skumsprøjt og ikke mindst Blåvand. Blåvand Fuglestation, er vel et af de steder, hvor snakken og drømmen om en Albatros, er mere reglen end undtagelsen. Når nu Blåvand ligger så langt væk, må diget ved Vester Vedsted udgøre obs lokaliteten for en times tid.

Vel ankommet til diget, mit mål er en mindre opkørsel til selve diget, hvor udsigten er i verdensklasse. I dag med vand næsten op til digefoden og et frådende hav mellem fastlandet og Mandø. Altid dybt fascinerende, når havet bider lidt i fastlandet.

Kort før målet, forstyrres jeg af en Sortstrubet Bynkefugl som er på insektjagt på toppen af diget i det halvlange græs. Jeg vil gerne se lidt nærmere på fuglen, så jeg lister mig ud af bilen, og forsøger at genfinde fuglen. Jeg kan høre at der er flere fugle i området, måske det lokale ynglepar, som er ude at lufte ungerne. I første omgang ser jeg ikke mere til fuglene. For i det øjeblik, kommer jeg fri af diget, det vil sige, at udsigten over Vadehavet bliver muligt. Et magisk øjeblik, indfinder sig; I det sekund, jeg fra at orientere mig om, hvor jeg skal sætte mine fødder på diget, til jeg retter blikket ud over vadehavet. I det sekund kl. er 19.17, møder mit blik en drøm. En drøm om at møde en vaskeægte Albatros i Danmark, ikke kun i Danmark, men i et af de områder som jeg så ofte har besøgt, og holder så meget af, med mange fede natur- og fugle oplevelser. Tiden står stille jeg famler med min kikkert og får styr på motorikken og får samlet mig. En Sortbrynet Albatros, kommer fra nord mod syd. Passere mig i en afstand af 75 - 100 m. Det pumper godt og grundigt rundt i min krop. Fuglen sås i et fint lys, godt nok med mange skyer på himlen, men også med lidt solstrejf igennem. En stor stivvinget fugl, med en sort overside, hvid overgump og sort hale. Foran sad et flot orange næb og et øjenbryn, som afgjorde fuglens rette identitet. Fuglens størrelse var vel som en Sule. Dog med væsentlig længere vinger. Undersiden af vingerne, var ret markante, idet at undervingen, var mørk hele vejen rundt, nærmest som en ramme, indeni var vingen hvid/lys. Denne tegning sås to gange, om end i to meget hurtige sekvenser. Den havde som tidligere skrevet, retning mod syd. Den nærmest gled af sted, uden brug af vingerne. Naturligvis har vingerne en funktion, i dette tilfælde nærmest som om fuglen, bruger vingerne til, at holde balancen med. Det hele varede vel omkring 20-30 sek.

Jeg har på en rejse, for efterhånden mange år siden, set mange Sortbrynet Albatrosser. Gensynet i dag, var på mange måder en oplevelse som også sendte mig tilbage til Sydhavet, Argentina og Chile. Et område som huser mange arter af albatrosser, og hvor den Sortbrynede Albatros er den mest talrige.

Mens jeg står og får styr på kendetegn, går det op for mig, at jeg er kørt uden telefon. På den anden side set, så vil Alba nok være ankommet til Helgoland, før nogle af de lokale fuglefolk ville kun nå at komme til diget. Meget glad i låget og meget overrasket over dagens oplevelse, vendte jeg hjem over. Da jeg stod i vores bryggers, for at smide jakken ser jeg ud af døren (der er glas i) en Grønspætte som hakker et bestemt sted i græsplænen, den har vel fundet nogle myrer. Det viser sig at være en gammel han, nogle få minutter senere kommer endnu en Grønspætte til. I mellemtiden er hele familien samlet og nyder fuglene i scoopet.

Sikke en voldsom aften. Meget glad og meget høj i hatten, får jeg ringet rundt til fuglevennerne. En af de første jeg skal prale over for er Henrik Knudsen. Det er så ham, der har andel i at jeg har skrevet denne beretning.

Jeg vil til sidst sige, at de ornitter som har Alba til gode: Gå ud og opsøg heldet, det er det hele værd. Det er oplevelser som denne der holder dampen oppe.
 


Dette kort er en voldsom dramatisering, som er helt på Club300s regning. Michael Clausen har ikke lavet det.
Men det viser albatrossens mulige/omtrentlige rute forbi Vester Vedsted. Den fløj i hvert fald mod syd.

Sendt 09-07-2015 Kl. 04:33
Henrik Knudsen
Fantastisk beretning og hvilken kongeoplevelse. Den fugl er bare for skør....den kan dukke op overalt....skal vi snart have den rastende i Sneum engsø ?
Sendt 09-07-2015 Kl. 08:05
Tim Hesselballe Hansen
Super historie! Da fuglen blev set var vandstanden 1,75 meter over middelvanstanden, så man har ikke haft mulighed for se den overflyvende på Låningsvejen, som har været helt oversvømmet.
Sendt 24-07-2015 Kl. 08:03
Tim Hesselballe Hansen

Fuglen vist fået smag for Vadehavet. Den 16. juli så Ole Amstrup den i Ho Bugt, og to dage senere blev den set ved Sylt i Tyskland.

På denne video fra 18. juli ses den lave opvisning ved Königshafen på det nordlige Sylt, og det må være færgen til Havneby, man kan se i baggrunden: www.youtube.com/watch

Sendt 12-08-2015 Kl. 16:32
Jan Lindgaard Rasmussen

 Ved at gense RS' Hirtshals-video kom jeg forbi denne her på Youtube; den er uploaded 2015-08-09 og er fra Labrador, men ellers kan jeg ikke vride så mange oplysninger ud af den. Jeg kan heller ikke rigtigt finde noget om albatrosser i Canada ud over en artikel om en observation i 2009. Jeg er ikke den bedste til at finde rundt på fugle-databaser, så jeg kan sagtens have overset noget. Ved andre noget om en aktuel Sortbrynet albatros i NV-Atlanten?

Sendt 13-08-2015 Kl. 08:30
Kurt Prentow

 Der er lidt mere om den canadiske albatros HER.

Sendt 14-09-2015 Kl. 16:11
Jan Lindgaard Rasmussen

 Efter lidt efterforskning har jeg fundet frem til, at video'en viser den omtalte observation fra 2009. Altså ingen andre albatrosser i Nordatlanten.

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home