Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Prognosen for weekenden PGW X 21-09-2017 kl. 11:40

Endnu en weekend står for døren, og på denne tid af året vokser forventningerne. Denne weekend er ingen undtagelse. Igen har vi forsøgt at se på hvor der vil være de største chancer for at se gode fugle, og her kommer vores bud.

 

 

Udsigt, der gælder til fredag morgen, udsendt kl. 11.00

Overvejende tørt og især i den nordlige og østlige del af landet kommer der lidt eller nogen sol. Temp. mellem 15 og 18 grader og svag til jævn syd- og sydøstlig eller skiftende vind. I aften og i nat fortsat mest tørt og mod nord og øst tildels klart vejr, dog med stedvis tåge, i resten af landet overvejende skyet. Temp. mellem 5 og 12 grader, koldest mod nord og øst, og svag til jævn vind, efterhånden mest fra øst og sydøst.

Fredag

Først på dagen stedvis tåge ellers mest tørt med lidt eller nogen sol, men i Vestjylland og efterhånden også på Bornholm mest skyet med lidt regn af og til. Temp. mellem 15 og 18 grader. Om natten mest tørt og først tildels klart vejr, bortset fra stedvis tåge, men efterhånden skyet østfra. Temp. ned mellem 6 og 12 grader. Hele døgnet svag til østlig eller skiftende vind.

Lørdag

Først på dagen stedvis tåge, ellers mest mest skyet og stedvis regn af og til især i de sydlige del egne. Dagtemp. mellem 15 og 18 grader. Om natten mest skyet stedvis lidt regn hist og her. Temp. mellem 10 og 15 grader. Hele døgnet svag til jævn vind, mest mellem nordøst og øst.

Søndag

Først mest skyet med lidt regn hist og her, men i løbet af dagen klarer det noget op østefra med lidt eller nogen sol. Temp. mellem 15 og 19 grader. Om natten overvejende tørt og klart vejr mange steder, bortset fra stedvis tåge. Temp. ned mellem 8 og 13 grader. Hele døgnet svag til jævn vind mellem nordøst og sydøst.

 

Med tanke på at der den seneste uge er trukket godt med fugle, over specielt de østlige dele af landet, forventes det at der vil være et meget moderat dagtræk. Dog kan man med fordel sætte sig og se på lidt søfugletræk, da der må komme nogle kjover, lidt knortegæs og måske nogle andefugle i den lette østenvind. Her bør det være lokaliteter som Dueodde, Gedser og måske specielt Sydlangeland der kan forvente godt træk. Weekenden over vil der kunne komme fint dagtræk af pibere på den jyske vestkyst, og med lidt held kan man hive en Storpiber eller Tajgapiber ned i bogen. Det er dog næppe træk at man bør sætte sin lid til, men derimod i buske, krat og marehalm. Det er her guldet ligger beravet! I mange år har vi snakket om at arter som Pallas' græshoppesanger og Gulbrystet værling, og nu er tiden inde. Med et regnvejr liggende stik nord/syd i Nordsøen med vestenvind vest for og svag østenvind øst for, kan det næsten ikke gå galt. Fredag bliver super giftig. Søren Haaning Nielsen, Andreas Bruun Kristensen og venner tager håbefulde til Hesselø. Club300 har været så heldige at vi har fået et lille kig i en af madpakkerne til turen, vi ønsker held og lykke.

Madpakken til Hesselø er pakket hos ABK.

 

Men mange vil dog tage til den anden del af landet, nærmere betegnet Mandø hvor der afholdes PGW X og forventningerne er intet mindre end tårnhøje. Der er helt sikkert tæt pakket med folk hele vejen ned langs kysten fra Skagen i nord til Saltvandssøen i syd, så det må forventes at det er her kampen om guldet skal stå. Der vil komme en større bølge af Hvidbrynet løvsanger, en art der kun er set en af dette efterår i Danmark, men over weekenden må det forventes at 25+ vil blive set primært i den vestlige del af landet. Storpiber er også en art man skal være opmærksom på nu, stemmen opdages den oftes på, denne kan høres her www.xeno-canto.org/353842 vær dog opmærksom på Markpiber www.xeno-canto.org/353684 og hvis bølgerne går rigtigt højt Mongolsk piber www.xeno-canto.org/354579. Det er nu at der kommer Tajgapiber www.xeno-canto.org/342042 over landet, og med denne art gælder det om at være oppe på lakridserne, og have kameraet og mobilen klar hvis det bliver en trækkende fugl. Vi kender alle Skovpiberen  www.xeno-canto.org/385892 og dem er der stadig mange af, men en Skovpiber med et anderledes kald skal klart eftersøges. Det vil ikke være den store overraskelse hvis en Nordsanger eller en Lille gulbug bliver fundet en af de kommende dage, men en Pileværling eller en Dværgværling ville da heller ikke være helt værst.

Nordsanger, Lyngvig fyrhave, 9. september 2014 ( Foto: Christian Andersen Jensen)

På vadefuglefronten er der for alvor åbnet fra vest, dog er de ikke rigtigt kommet til Danmark hvilket kan overraske. Der har på det seneste været mange Prærieløbere og specielt Amerikansk hjejle rundt om i landene omkring os, men lur mig om ikke det bliver en anden vader der kunne løbe med overskriften i de kommende dage. Danmark har alle dage været god til at gå uden om når der var noget i gang, for så at slå tilbage med noget helt andet. Vaderen for den kommende weekend kunne derfor måske godt blive en ung Plettet mudderklire eller en Bairdsryle, selvom at vi er mange der håber på noget endnu vildere, Amerikansk dværgryle, Dværgspove, Klireryle eller noget helt uventet. 

Amerikansk hjejle, Laguna Uru-Uru, Oruro, Bolivia, 29. November 2015 (Foto: KMO)

 

Ud og slid danmark, det er nu det sker!

Sendt 25-09-2017 Kl. 11:43
Sigrid Kistrup Ilsøe

Så fik han endnu engang ret, den gode RS! Lur mig om han ikke lige netop nåede at nævne Bairdsryle som en af de potentielle vadere der kunne blive fundet!

Og tak til Michael Schwalbe for det meget fine fund!

 

SKI

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home