Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Prognosen uge 41/42 13-10-2017 kl. 09:08

Menge syntes at tænke åhhh nej, lad os nu få noget østenvind så kommer der hits, men sådan er det ikke, der kommer masser af hits i vestenvind, det er de samme hits østfra og så er der mulighed for noget vestfra, det er giftigt, hamrende giftigt.

 

Oversigt

En mindre højtryksryg over Danmark bevæger sig østpå og i løbet af fredag vil en varmfront bevæger sig ind over landet vestfra. Lørdag ligger en svag frontzone over landet. Et højtryk over Centraleuropa vil i løbet af søndagen bevæge sig mod øst og varme luft trænger op over Danmark fra sydvest. Tirsdag ventes en front at bevæge sig ned over landet nordvestfra efterfulgt af køligere og senere også mere ustadigt og blæsende vejr.

Udsigt, der gælder til lørdag aften, udsendt kl. 17.00

I aften og i nat skyet og noget diset med lidt regn eller finregn af og til. Let til frisk sydvestlig vind, ved Vestkysten og på Bornholm stedvis op til hård vind. En lun nat med temp. mellem 12 og 15 grader. Lørdag mest skyet og stedvis lidt regn, nok primært i de nordlige halvdel af landet. Temp. mellem 14 og 17 grader, og let til frisk vind fra vest og sydvest, ved Bornholm op til hård vind.

Lørdag aften og natten til søndag:

Mest skyet med lidt regn hist og her. Temp. mellem 10 og 15 grader, og svag til jævn vind omkring sydvest, på Bornholm op til frisk vind.

Søndag:

Tørt og først ret skyet, men i løbet af dagen opklaring fra sydvest med nogen eller en del sol. Temp. mellem 15 og 20 grader, varmest i Jylland, og let til frisk vind fra sydvest og syd. Om natten tørt og klart vejr. Temp. mellem 12 og 15 grader, og svag til frisk vind fra sydvest og syd.

Mandag:

Tørt med nogen eller en del sol, men i løbet af dagen stedvis mere skyet. Temp. mellem 15 og 20 grader, og let til frisk vind omkring vest. Om natten tørt og perioder med ret klart vejr. Temp. mellem 12 og 15 grader, og svag til frisk vind fra sydvest og syd, ved Vestkysten ud på natten tiltagende op til hård vind.

Tirsdag:

Først tørt med lidt eller nogen sol, men i løbet af dagen bliver det skyet nordvestfra og der kommer regn hist og her. Temp. mellem 15 og 18 grader, og vinden tiltager og bliver jævn til hård fra sydvest, ved Vestkysten op til kuling. Om natten mest skyet og stedvis regn eller byger. Temp. mellem 10 og 13 grader, og jævn til hård vind fra sydvest og vest, ved kysterne stedvis kuling.

Onsdag:

Først mest skyet og stedvis regn, men løbet af dagen måske nogen opklaring dog med byger. Dagtemp. op mellem 12 og 15 grader, om natten mellem 8 og 10 grader. Jævn til hård vind fra vest og sydvest, først på dagen op til kuling i de nordvestlige egne.

 

Fuglenes hvem hvad og hvor?

Det er en meget speciel vejrsituation vi er på vej ind i, noget der meget sjældent sker. En tropisk orkan er påvej øst om Azoerne for at blive til en hård storm i vesteuropa, et vejresysten der ikke rigtigt rammer os her i Danmark, men det er noget vi kan drage nytte af. Med varmen der kommer op fra syd og sydvest ligner der våde drømme fra sidst i april, hvor man tænker Dværgørn, Rødrygget svale og Sydlig nattergal, nu er det lidt nogle andre arter vi kan få ind over os. Arter så som Klippesvale, Rødrygget svale, Gråsejler, Alpesejler, Rødhovedet tonskade, Korttået lærke og meget andet er ting vi skal have med på radaen når vi begiver os i felten i den første del af ugen. Der vil givet komme endel træk de dage hvor vinden holder sig under 8 m/s, men trækket kommer til at bestå at de arter der vil trække lige meget hvad, arter så som Engpiber, Korsnæb, Rørspurv, Hedelærke og finkerne vil stadig trække om end i moderate antal, arter som Ringdue, Musvåge og Rød glente m.fl. kommer der ikke rigtigt noget af, de skal bruge noget kulde for at blive sat i gang, og så har der været store mængder allerede.

 

Lørdag, Søndag og Mandag bilver vejret og vinden moderat, hvorfor et kombineret lusk og træk obs måske er løsningen på en godkendt dag. Er man i jylland bør man helt sikkert besøge steder så som Hvide sande, Blåvandshuk, men bestemt også Resten af det vestligejylland fra grænsen til Skagen er en mulighed, og Skagen bør være mest oplagt. Dels fordi der er træf i Skagen i uge 42, men også fordi vejret indbyder til et smut forbi en lokalitet hvor der på denne årstid ofte ses gode sjældne fugle. Dog kan det sikket komme til at knibe med gode sejlere og svaler da disse oftes ses ved kyster med læ, sol og varme, hvorfor et besøg ved Svaneke fyr, Stevns klint, Møns klint, Fornæs eller måske et andet sted du kender med læ i vestenvinden vil være at foretrække i de kommende dage. Nu er det jo ikke amnge år siden der var en Stendrossel på Fanø, men en sådan er i aller højeste grad i spil igen nu med disse specielle vejrforhold, men arter så som Rødrygget svale og Aplesejler bør også kunne støves op de næste dage. Men næsten sikkert er det at der vil blive set Gråsejler i den kommende periode, og Klippesvalen ved stevns fyr mandag kan Jøren Munck bruge men ikke ædle...

Fra midt i næste uge begynder prognoserne at være noget uenige, men alle er de enige om at vi rammes af vestenvind og at der er en østenvindstunge i nord og Mellemskandinavien. Denne vejrsituation kan være givtig for et hav af østlige megaer, men mere om dette hvis det kommer nærmere....

Vejret gør at vi kan være optimistiske i næsten hele ugen, dog er der på det sidste set endel nordamerikanere i Syd, hvorfor vi må håbe at en eller flere af disse for en gang skyld kommer til vores lille land. Hvorfor skulle en art som Amerikansk svaleklire ikke kune nå Ribe å og hvorfor er der endnu aldrig set en ung Plettet mudderklire i Danmark? Der kommer flere Amerikanere til landet de næste dage, kan vi finde dem? Buff-billed pippit bør bestemt også være på tide så hvorfor ikke?

Amerikansk Svaleklire, Puerto Rosa, Madre de Dios Peru 1/12-2011 (Foto KMO)

Der har været rimeligt godt gang i de Brune løvsangere, normalt ses disse først på vestkysten omkring 20. oktober, men lur mig om ikke en eller to fugle bliver fundet i de kommende dage, og efter Dværgværling er blevet taget af SU-listen er den godt nok ved at blive mere retvisende? Og hovrnår skal vi have en Buff- bellied pipit i Danmark, mon ikke det var på tide?

 

 


 

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home