Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Da Danmark gik Schwarz' 16-10-2017 kl. 19:25

 Med kun 23 tidligere fund, og et rimeligt moderat antal fugle set i Europa i efteråret, stod det ikke ligefrem mejslet i granit at denne mandag skulle blive historisk. Sverige har haft fem fund i år (23/9-30/9), det samme har Tyskland (30/9-2/10), men det virkede lidt som om at chancerne for at lave en Schwarz' var passe for i år. Med fem fugle er det bare i dag klart bedste år for arten i Danmark, før var det 1994 med tre fugle der var bedst. Det var da også her at de eneste dage med to fugle i landes blev registreret, da en fugl rastede i Vestskoven i Blåvand 7-9/10, imens en blev ringmærket hhv 8/10 Tipperne og 9/10 Christiansø.

Morten Christensen var første mand der slog til denne morgen. Morten var for anden gang i sit liv på besøg i Boesdal kalkbrud, en lokalitet der ligger imellem Højerup og Rødvig på Stevns. Morten blev ca. kl. 08:45 opmærksom på en fugl der kalder i et af de større mere ufremkommelige krat på lokaliteten, og mistanken falder hurtigt på Schwarz' Løvsanger. Morten får hurtigt kontakt til stevns observatørene, og da han fortæller om sit fund, beretter observatørene at de tæller gæs! Fuglen blev hørt kalde op til ca. 200 gange frem til klokken 13:30, hvor efter den ikke lod sig hverken høre eller se længere. Fuglen blev alså aldrig rigtigt set, nogle har set noget bevæge sig, andre noget flyve, men ingen har beskrevet kendetegn set på fuglen. Der findes flere lydoptagelser af fuglen www.youtube.com/watch på denne skulle den kunne høres efter 0:13 og 1:44. Godkendes fuglen af SU er det noget overraskende kun andet fund på sjælland, efter 9/10 - 1986 1 rst. Nakkehoved Fyr. 

 

 

Schwarz' Løvsanger, Gulstav mose 16. oktober 2017 ( Foto: Michael Bjerregaard )

 

Ved Gulstav mose på Langeland var Michael Bjerregaard på runde ved nettene da han fangede en Schwarz' Løvsanger klokken 09:20, ny art for Langeland og kun andet fund i det gamle Fyn's amt. Mange var heldige at være på Langeland i dag, og de der var tæt nok på fik set juvelen, inden den blev sluppet og derefter tilsyneladende ikke set mere.

 

 

Schwarz' Løvsanger, Gulstav mose 16. oktober 2017 ( Foto: Michael Bjerregaard )

 Schwarz' Løvsanger og Michael 'White morph' Bjerregaar, Gulstav mose 16. oktober 2017 ( Foto: Michael Bjerregaard )

 

Blåvand ville naturligtvis ikke stå tilbage, det var Henrik Kristensen der slog til! Først på dagen havde Henrik været på sin foretrukne lokalitet Skallingen, hvor Andreas Bruun Kristensen havde lavet en Høgesanger lige i hovedet på Henrik. Andreas var i følge Henrik godt selvtilfreds da han lidt før middag blev ringet hjem af konen. Andreas havde nået to stykker mad fra et veldækket sildebord og en halv øl, inden hans morgen luskeven Henrik fik ødelagt idylen med meldingen om en netop fundet Schwarz' Løvsanger på Grønningen. Blåvand's kun 4. fund af arten blev behørigt meldt ud, mens Andreas kun kunne konstatere at det går op og ned i Showbiz. Fuglen blev set frem til  18:39, hvor den i følge Conny Jensen blev lagt i seng. Fuglen kan fint være på plads i morgen, den vil i hvert fald blive eftersøgt.

 

 

 Schwarz' Løvsanger, Grønningen Blåvand, 16. oktober 2017 ( Foto: Henrik Kristensen) 

 

Efter lidt morgen mærkning i Hanstholm, besluttede Arne Urvang at åbne net på Agger tange midt på eftermiddagen. Allerede på første runde gik det amok med en Grasanger med brittisk ring, en Hvidbrynet løvsanger og dagens fjerde Schwarz' Løvsanger i Danmark.  Fuglen blev fanget omkring kl 15, sluttet ret hurtigt og set flere gange i felten frem til ca. 16:15.

 

Schwarz' Løvsanger, Agger tange, 16. oktober 2017 ( Foto: Henrik Haaning Nielsen )

 

Christiansø og Rune Bisp Christensen ville nu også lege med, og klokken 15:05 gik Christiansø's 13. Schwarz' Løvsanger i garnet og den satte dermed punktum for en dag der vil bliver snakket om nok langt ud i fremtiden...

 

 

Schwarz' Løvsanger, Christiansø, 16. oktober 2017 ( Foto: Troels Eske Ortvad )

 

Sendt 17-10-2017 Kl. 11:53
Kristoffer Hansen

Glimrende artikel, Rasmus!

Sendt 18-10-2017 Kl. 12:38
Jan Lindgaard Rasmussen

 En moderat støjbehandlet optagelse af fuglen fra Stevns er nu på DOF-basen. Observationen kan ses her, og den støjbehandlede udgave kan høres direkte her. Fuglen høres 3 gange; på den første youtube-version forsvandt det sidste kald i støj (for mig), men altså: 0:13, 1:44 og 1:49!

Sendt 18-10-2017 Kl. 21:36
Rasmus Strack

 Lidt (undskyld mig Jan :-) ) bedre optagelser er nu lagt ud af finderen

www.xeno-canto.org/390077

www.xeno-canto.org/390061

www.xeno-canto.org/390054

Sendt 22-10-2017 Kl. 00:39
Jørgen Munck

 Ovennævnte videooptagelser er mine ,som Morten`s bror har lavet om til mp3-fil. Xc-77 er en beskæring med 4 kald for at få dem til at være på et 10 sek. sonogram. De er optaget da jeg var oppe på bakken alene med fuglen på 3-5m`s afstand. Som nævnt på Dof-basen, så jeg fuglen kortvarigt 1 til 2 gange på ca. 3 til 4m`s afstand. 

Sendt 25-10-2017 Kl. 12:53
Rasmus Strack

Jeg har de seneste dage hørt mange kald af Schwarz' Løvsanger igennem, og må sige at jeg ikke rigtigt kan få fuglen her til at passe med en sådan. Baggrunden for at jeg er gået i gang med at lytte kald igennem er at Morten Kofoed Hansen og jeg havde en spøjs oplevelse forleden, samt at det har undret mig endel at fuglen ikke kunne ses af flertallet.

Lørdag var jeg endnu en gang i Boesdal kalbrud for at lede efter hits. Her blev jeg opmærksom på et kald, der kom fra et krat få meter fra stedet hvor Schwarz' Løvsanger blev hørt om mandagen. Kaldet var for mig tæt på Schwarz' Løvsanger, men der var et eller andet over det. Jeg fik tilkaldt Morten Kofoed Hansen, der som jeg syntes det lød som en mulig Schwarz' Løvsanger. Jeg havde inden Morten kom hørt fuglen i godt 15 min men havde ikke set en sanger i krattet, hvilket undrede mig da den bevægede sig noget rundt i krattet. Nogle minutter efter Morten var ankommet til krattet hoppede en Rødhals op på en gren og det var med stor undren at vi kunne konstatere at det var fra denne at Schwarz' Løvsanger lyden kom! Desværre var vi for dumme til at optage vores Rødhals, da vi var dybt skuffede.

Efter at have lyttet til den optagelse der er af fuglen der blev hørt 16/10 må jeg indrømme at jeg syntes det lyder meget som samme kald. Jeg vil derfor høre om der er andre der har optagelser af fuglen?

 

Mvh Rasmus

Sendt 25-10-2017 Kl. 19:27
Jan Lindgaard Rasmussen

 Det er bestemt problematisk, at fuglen ikke sås (eller kun flygtigt, af Munken?). Jeg synes dog godt man kan finde optagelser, der matcher det optagede. Lyt fx til det andet kald på denne optagelse fra den svenske ø Bjørn her. Når jeg kigger på sonogrammet fra denne og andre kaldoptagelser synes jeg også umiddelbart det ser fornuftigt ud ift det jeg kan se på spektrogrammet på min egen optagelse. Jeg har dog ikke lært at lave et sonogram endnu, men er i gang med at prøve at lære det, og vil prøve at lægge det på fx her og på DOF-basen hvis det lykkes mig. Jeg har ingen viden om hvornår et sonogram med diagnostisk sikkerhed kan positivt udelukke alt andet. Måske RS og andre SU-medlemmer har viden om dette?

Sendt 26-10-2017 Kl. 17:42
Jan Lindgaard Rasmussen

 

 Jeg har fået teknisk hjælp af TEO, så mange tak for det! Sonogrammerne er fra et gratisprogram, der hedder Audacity, og de ligner derfor ikke dem fra xeno-canto, men håber de kan tydes alligevel. Jeg har lavet et nogenlunde ens crop af 2 optagelser; en af Morten Christensens optagelse fra Stevns, og en af mit før omtalte kald fra en fugl på Björn. Den svenske fugl træder meget tydeligt frem på på sonogrammet, takket være optagelsens gode kvalitet. Man bemærker et kald, der spænder fra 1,5 kH til over 8 kH. Man bemærker ligeledes 2 vandrette toppe; et markant omkring 4,5 kH, og et mere afdæmpet omkring 2,5 kH. Begge toppe fremtræder som krogen på en hæklenål. Døm selv, om Mortens optagelse passer ind i denne skabelon.

Sendt 26-10-2017 Kl. 18:03
Rasmus Strack

 Skal ikke gøre mig klog på sonogrammer, men kan sige at jeg siden jeg skrev tidligere har fået flere tilkendegivelser fra dygtige folk der enten har hørt rødhals sige som vores, eller nogle der er væsentligt bedre til stemmer end mig, der mener at Stevns fuglen lyder forkert. 

Sad jeg i SU ville jeg ikke kunne stemme plus til denne sag, måske fordi jeg ikke forstår mig på sonogrammer...

Sendt 26-10-2017 Kl. 21:02
Morten Christensen

 Godt arbejde Rasmus og Jan. Har gennemlyttet diverse optagelser på xeno canto, og finder et par optagelser der ligger meget tæt på Stevns fuglen. De optagelser der matcher Stevns fuglen bedst er lavet i Vesteuropa, mens de der er lavet i Fjernøsten matcher dårligst. Hvorfor mon? Jeg mener fundet fortjener en behandling af SU, og jeg agter at beskrive fundet i løbet af efteråret. Jeg selv så ikke fuglen med sikkerhed, men med til historien hører at Jørgen Munck så en Phyl (som ikke var den gransanger der kortvarigt var tilstede højt i krattet) og Jørgen oplyser at han opfattede en markant mørk øjenstribe.

 

Sendt 27-10-2017 Kl. 17:29
Rasmus Strack

 På optagelsen lavet af JMP er der 5 kald, dette kald er efter hvad TEO siger det eneste der ligger tæt på, de fire andre kald skulle ligge et godt stykke fra, som jeg forstår det. Kunne være spændende om vi kunne få lov til at se sonogrammer på alle kald.

 

 

Sendt 27-10-2017 Kl. 20:27
Jan Lindgaard Rasmussen

 Har nu været igennem xc390061, som vist kan siges at være råbåndet i forhold til de 2 andre optagelser. I forhold til beskrivelsen på xeno-canto må der være et par fejl i tidsanvisningerne; man kan se på de efterfølgende billeder se hvor jeg har fundet kaldene på tidslinjen øverst. De 2 mest vellignende kald er ved 1:07 og 1:21 (det er 1:07-kaldet der også vises ovenfor). 0:26 har kun en svag markering omkring 1,5 kH, mens 0:45 og 1:42 helt mangler lyd i bunden.

 

 

 

 

Sendt 27-10-2017 Kl. 22:41
Jørgen Munck

 Vil lige nævne at jeg har en Video-optagelse til, med eet tydeligt kald fra buskene hvor den blev opdaget, men det kunne ikke være på Mortens usb-stik, så han fik det ikke med.

Sendt 27-10-2017 Kl. 22:44
Jørgen Munck

 Det fylder 137MB så jeg ved ikke om man kan sende det?

Sendt 30-10-2017 Kl. 19:02
Thomas W. Johansen

 

Sendt 30-10-2017 Kl. 19:10
Thomas W. Johansen

Min konklusion på baggrund af ovenstående må være, at der ikke er meget der taler for at det kan være en Schwartz løvsanger. Dog skal man naturligvis altid mane til forsigtighed, når man sidder og kigger på et enkelt eller blot få kald, da der altid vil være variation inden for hver enkelt art. Men når hverken energifordelingen i kaldet eller kaldets harmonics (form) passer må det være svært at argumentere for at det er en Schwartz løvsanger. Måske har det været noget endnu vildere end Schwartz? Jeg har tjekket op på blå nattergal, men den passede desværre heller ikke....

 

Sendt 30-10-2017 Kl. 21:46
Morten Christensen

 Sejt - se en lyd. Meget fin analyse, Thomas. Må nok erkende at det ikke ikke giver mening at opretholde troen på en Schwarz. 

Sendt 01-11-2017 Kl. 20:21
Jan Lindgaard Rasmussen

 Flot arbejde af TWJ - bare man kunne alt det...og jeg har også tjekket kald på nogle af de "værste" kandidater, men det har heldigvis hverken været østlig kronsanger, rubin- eller blånattergal. Rørsanger var også en god kandidat. Vi glæder os over Blåvands kompenserende fangst af en schwarzi dagen efter :-)

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home