Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Dværghornugle fundet på Falster 11.11. 14-11-2017 kl. 18:54


En trist, blæsende og regnfuld novemberdag truede, men dagen skulle blive meget anderledes, end man kunne forvente!


Jeg blev i morges ringet op af en jæger, Leif Holm fra omegnen af Nykøbing F. Han fortalte, at han lørdag den 11. november under en jagt i Hallerup Vænge ved hundens hjælp fandt de friske rester af en lille rovfugl/måske ugle, som nok var parteret af en spurvehøg, men han var meget usikker på arten. Endvidere forlød det, at på benet sad en ring med skriften San Sebastian. Det kan nok være, at jeg blev mere end nysgerrig, og jeg begyndte at udfritte ham om flere data om fuglen.
Men pludselig mistede jeg forbindelsen med finderen, prøvede at ringe op nogle gange, men lige lidt hjalp det.

Først et par timer senere tog han telefonen, der i mellemtiden var løbet tør for strøm.
Vi aftalte, at vi skulle mødes ved en jagthytte ret tæt på findestedet over middag. Jeg kørte derud, belært af erfaringen ret skeptisk, det er ikke så få tamduer jeg har fået indleveret i tidens løb. Leif finder en plasticpose frem fra køleskabet, og den indeholder en lille vinge og et ben med ring fra den spanske ringmærkningscentral Aranzadi, San Sebastian. Alene det er særdeles interessant. Jeg kigger på vingen og vurderer den til at kunne være fra en natravn. Ifølge Dansk Ringmærkningsatlas er der ikke tidligere fundet natravn med udenlandsk ring i Danmark.


I det sure novembervejr kører jeg mod Gedser Fuglestation, der lige nu ud over Anton Liebermann også huser Mikkel Lausten og Kim Liljehult, og desuden var Gert Jeppesen på besøg. Vi kigger på vingen, og ret hurtigt tegner der sig et billede af, at det ikke er en natravn, som har meget smallere vinger end denne her lille afrundede sag. Det kunne kun være fra en dværghornugle, og hvis det er rigtigt, er det kun det sjette fund fra Danmark nogensinde, tilmed mærket i Spanien. Jeg burde have genkendt den, da jeg for en del år siden har mærket et par stykker på en lille græsk ø, men jeg havde slet ikke en så sjælden fugl i tankerne!


Dværghornugle, Hallerup Vænge, Falster, 11. nov. 2017 (Foto: Kim Liljehult)


Ben med ring og vinge af Dværghornugle (Foto: Kim Liljehult)

 

Ringens data er sendt ind til Ringmærkningscentralen, så nu venter vi meget spændt på, hvad spanierne har at fortælle os om denne fugl.
En mulig forklaring på dens forekomst kunne være de kraftige vinde fra SSV 17.-19. oktober, der bragte røg fra skovbrandene på den Iberiske Halvø og sand fra Sahara (blodregn) op til Danmark. Det gav meget lunt vejr til især Vestjylland med influx af mange natsværmere. Dværghornuglen kunne muligvis mere eller mindre frivilligt være blæst med herop, og nu søgte den tilbage mod de varmere himmelstrøg. Desværre nåede den ikke hele vejen hjem, men den kommer til at bidrage med sin flyvning i form af sine ringmærkningsdata.


Der granskes ben og vinger (Foto: Kim Liljehult)

Hans Lind
Gedser Fuglestation.

 
Dværghornugle, Grækenland 2005 (Foto: Hans Lind)

Tidligere er Dværghornugle fundet 5 gange i Danmark, at kalde det set ville nok være lidt af en tilsnigelse. Et fund der tidligere var godkendt som første fund fra Danmark, han fanget på skib i november 1858 i Nordsøen, (Christensen og Rasmussen, DOFT 2015) er udgået af listen da fuglen blev indsamlet på skib mellem Danmark og Færøerne uden for den danske eksklusive økonomiske zone.

1910, uden dato, 1 død, Sydsjælland (S)

1917. 3. januar, 1 fundet død, Brønshøj, København (S)

1982, 26. maj, 1 syng., Batterivej, Skagen (NJ)

2003, 12. juni - 3. juli, 1 syng., Kløvebakken, Filsø (RK)

2012, 27. - 28. maj, 1 syng., Fornæs (ÅH)

Sendt 20-12-2017 Kl. 10:00
Sigrid Kistrup Ilsøe

 Så er der nyt fra Ringmærkningscentralen om dødeuglen!

Uglen var blevet ringmærket som adult han den 1. april 2017 ved byen Santpedor, NV for Barcelona.
Det er 1621 km fra Hallerup Skov på Falster!

Læs mere her på deres hjemmeside.

 

SKI

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home