Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Prognose for weekenden uge 23 07-06-2012 kl. 20:16
Prognosen for weekenden uge 23!
 
Af: Klaus Malling Olsen
 
Forårstrækket er nær sin afslutning, og kun de allernordligste arter som Islandsk Ryle og Knortegås er fortsat på farten. Vejret i weekenden og dagene efter bliver afvekslende med en del regnpassager vekslende med perioder med opklaring og lunere, med vinde overvejende fra det sydlige hjørne. Videre varmt bliver det ikke, men i juni har
dette mindre betydning. 
 
Natlyt efter natsangere m.v. er tiden god til. Der har været meldt lidt flodsangere, og der er givet flere rundt om; led i ret ung og tæt skov på fugtig bund, gerne i skovkanter eller langs åbredder med. Dette er også en god biotop for en reel juni-specialitet: Buskrørsanger, der er knapt årlig herhjemme. Lær dens smukke, lidt vemodige sang at kende og undgå at forveksle den med de "skumle" kærsangere, der midt om natten har det med at synge langsommere med længere, rolige passager ala Buskrørsanger; før eller siden vil de dog speede ungdommeligt utålmodigt op og afsløre sig som Kærsangere:)
Mon ikke kystskovene langs Østersøen gemmer på et par uopdagede Lundsangere? Her skal man især lede i løvskov i bakket landskab, gerne ved åløb. Bornholm har stationer Lunds., ligesom Christiansø har meldt
på max. 4 på en dag.
Møns Klint er et godt lundsangersted, og desuden en god lokalitet for alle sangfugle - ligesom Østmøn knapt nok kan siges at overraske, hvis en af de to skrigeørne, der sidste weekend sås ved  Maribosøerne dukker op der. Ved Hyllekrog, Gedser og på Sydlangeland og Als bør der kigges efter returtrækkende rovfugle, der har været nordpå på forlænget træk, og som må formodes at være på vej sydover.
Sort Stork og Sort Glente trak fra Falsterbo ind ved Stevns igår. Selvom dette næppe kan kaldes "det første efterårstræk" er det udtryk for de enkelte "freaks", der udenfor de gængse træktider bevæger sig rundt. Bliver den Blå Glente fra Gilleleje og Småland den næste, og hvor?
Vadefugle er langtrækkere - mange af dem. Fugle, der langvejs fra har ramt Europa (fra Nordamerika eller Østasien) og overvintrer i troperne med vores almindelige arter, har en tendens til at "miste trækpusten" på dette tidspunkt af året, og slå sig ned på en egnet lokalitet. En fordel fremfor den mere "trækhormonfyldte" maj er, at juni-hits gerne bliver nogle dage.
 
Ser man på vadefugle er der en del fund før 1.7 af især de asiatiske arter, så et eller andet sted derude gemmer den sig, den Asiatiske Braksvale, den Mongolske Præstekrave eller dem hyppigere Sibiriske Hjejle. Der er dog nok større chance for at næste vaderhit bliver Terekklire, hvoraf en del er set i juni i Sydskandinavien.
Juni er ofte en lidt død måned, men til gengæld har den budt på reelle overraskelser i form af sydlige arter - jo længere væk fra, jo relativt større chance i forhold til de mere "gængse" hits. En ny
Danmarksart ligger således og venter, og den kommer nok fra Middelhavsområdet eller Mellemøsten. Et bud på et stor-hit i næste uge kunne være Grøn Biæder eller den af mange ventede Provencesanger. sidstnævnte kan være i hvilket som helst buskads langs vores kyster, men hvis den findes, er Blåvand eller kystkrattene ved Skagen er godt bud.

Eftersom virkeligheden altid overgås af fantasien er det tid til den nye feature:
Ugens joker.
Den utopiske art, ingen havde regnet med ville dukke op, men som gør det. Ligesom Orientsejleren på Amager eller Saltbækvigs Hvidkronede Stenpikker.
jokeren i denne uge er: Bjerghortulan.
 
 
Denne art er nu truffet flere gange i Nordeuropa de seneste år. Det enlige svenske fund ligger først i juni, fra Utlängan, og et bud kunne være at arten dukker op på Christiansø eller Gedser. Men andre steder er giftige - og oversete - og jeg vil slutte denne uges prognose med at anbefale lidet besøgte sydvendte kyststrækninger og odder. Lollands sydkyst tor jeg selv på et maga-hot for sydlige hits, og Djursland ligeledes. så check gerne Fornæs, Gjerrild og Albuen (sidstnævnte må være et uopdaget Lollandsk hot-spot). Street-credit udloves til finderen.
Top | Home