Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Prognosen, primo april 2018 06-04-2018 kl. 21:04

Da Jesper Theilgaard forleden gik på skærmen med et colgate smil på størrelse med Aarhus og annoncerede, at i weekenden kommer foråret til Danmark, bredte sig en jubel i birder-danmark der fik EM guldet i 92 til at ligne Hanstholm i kirketiden. Øjeblikkeligt kom man til at tænke på Rødrygget svale, Citronvipstjert, Alpejernspurv og div. overraskelser, men mindre kan gøre det. Vi er stadig ikke kommet dertil, hvor selv den største optimist tør indtaste Gulbug og Kærsanger i dof-basen, men der er gode fugle derude, der bare venter på at blive fundet!

Fra DMI:

Oversigt:

Et højtryk over Mellemeuropa bevæger sig østpå og forstærkes. I weekenden strømmer varm luft op over Danmark sydfra. Fra natten til søndag kan en svag frontzone i Nordsøen berører den vestlige del af landet. I næste uge forventes en højtryksryg at forstærkes nord for Danmark, mens flere lavtryk vil befinde sig over Vest- og Centraleuropa. Dette giver Danmark en fastlåst østlig strøming.

Lørdag:

Tørt med en del sol, der dog vil virke noget sløret af et højtliggende tyndt skydække. Temp. op mellem 10 og 15 graders varme, i Sønderjylland stedvis op til 17 grader, men ved kyster med pålandsvind kun mellem 5 og 8 grader. Let til frisk syd- og sydøstlig vind, som sidst på dagen aftager lidt. Om aftenen og natten i den nordvestligste del af landet i perioder mere skyet og stedvis lidt regn, ellers tørt og mest klart vejr. Temp. ned mellem 3 og 7 graders varme, og svag til jævn vind omkring syd, på Bornholm først op til frisk vind.

Søndag:

Mest tørt med nogen sol eller en del sol de fleste steder, i den vestlige del af landet kan det dog i perioder blive mere skyet, og lokalt kan der forekomme havgus. Temp. op mellem 13 og 18 grader, lokalt måske 20 grader, ved kyster med pålandsvind dog kun mellem 5 og 8 grader. Om natten mest skyet og stedvis tåge eller lidt finregn, i den østlige del af landet dog nok mest klart vejr. Temp. ned mellem 3 og 7 graders varme. Hele døgnet svag til jævn sydøstlig eller skiftende vind.

 
Steppehøg ad. han, 9/4-2014, Lille Vildmose (Foto: Lars Grøn)

 

Fuglenes hvem, hvad og hvor...

Hvis man skal se på træk, er det de klassiske sydøstenvindslokaliteter, der skal i spil denne weekend.

Det vil i sagens natur sige Skagen, hvor der må komme noget godt en af de kommende dage. Normalt bryster Skagen sig af at være den lokalitet med flest SU-arter på et år, en titel, der lige nu ligger flot og overraskende ved Eskelyng i Vestsjælland, med tre SU-arter! Skagen skal normalt lige bruge en dag før der kommer noget godt, så et bud må være en SU-art på søndag, mere om denne nedenfor. Bulbjerg kunne også være et godt bud på en lokalitet, der kunne hive nogle gode fugle hjem. Her kunne det være en fin gammel han Steppehøg der vil passere i kærhøgesporet i løbet af lørdagen. I den friske sydøstenvind vil man med fordel kunne stille sig på hele den jyske vestkyst og se på rovfugle i weekenden, der skal nok komme et par Sorte Glenter, en Steppehøg og måske en Hvid stork.

På Sjælland er det samme snak, Rørvig, Hundested, Melby og Gilleleje er de lokaliteter der vil give det bedste udbytte, når det kommer til trækkende fugle. Der bør komme et tocifret antal Fiskeørne, Røde glenter og Rørhøge, lidt Fjeldvåger og Blå kærhøge og enkelte Sorte glenter og Steppehøge. Går bølgerne højt kunne det blive til en Stor skrigeørn, den ses i så fald nok ved Rørvig, Hundested og så senere på eftermiddagen ved Hellebæk. De fleste lokaliteter vil opleve, at der kommer Ringdrossler, svaler, Rødstjert og enkelte Løvsangere, Skovpibere, og måske en Gul vipstjert, men der bliver stadig ikke set hverken Havesanger, Guldbug, Kærsanger eller Gøg, de må vente.

Bornholm, her kunne man i sidste uge kælke og lave snemænd, det er slut nu  og en tur til Hammeren må være det eneste rigtigt i weekenden, godt med rovfugle vil ses her, Duehøg, Vandrefalk og Rød glente må være de sikre, men også her kan forventes en godbid i form af enten Kongeørn, Sort glente eller Steppehøg.

På rast-fuglefronten er det noget helt andet vi snakker om. Her er det vådområderne, der trænger til opmærksomhed, og her er det stort set i hele landet man kan lave guld. Det er de seneste dage væltet ind over landet med Pibe- og Krikænder og det skal være i denne weekend at en af de to om ikke begge skal laves. Det er klart at vadehavet med Sneum i spidsen er oplagt, men bestemt også Agger Tange og Vejlerne. På Fyn kunne det være Gyldenstens Enge eller Firtalstrand, der løb med en af de gode - begge er steder, hvor der vel også kunne findes en Sorthovedet Måge. På Sjælland er det sikkert Ølsemagle Revle og Klydesøen der får bedst dækning, men hvorfor ikke prøve Hovvig når nu vinden er i sydøst, så kunne der vel også komme en trækkende fugl over?

 

Amerikansk Krikand (60%)

Det må vurderes at der er mindst 60% chance for at denne art bliver fundet i weekenden. Arten ankommer normalt i de store mængder af krikænder, der skal igennem landet på vej til deres ynglepladser. Normalt ankommer de i slutningen af marts - medio april, så nu må det være prime time.


Amerikansk Krikand, 25/4-2015, Arup Vejle (Foto: John Kyed)

Amerikansk Pibeand (30%)

Arten er overraskende ikke set i landet siden 2015, hvor 4 fugle sås, så nu er det på tide. Arten er en udpræget jyllands-art, da arten ikke er set på Sjælland siden oktober 2003.  De seneste 10 år er det eneste fund uden for Jylland en fugl, der rastede på Nexø Sydstrand i april 2014. Så går det som det plejer, så findes der en Amerikansk Pibeand i løbet af lørdagen på Agger Tange eller i Vejlerne.


Amerikansk Pibeand, 10/4-2007, Merritt Island, Florida, USA (Foto: Silas K.K. Olofson)

Blå glente (15%)

En art der glimrede ved sit fravær sidste år efter fem år på stribe med fund. Arten kan forekomme fra vel marts til oktober, men modsat flere andre arter fra det område, har det med at komme lidt tidligt. Et fund nu ville være det næst tidligeste, kun overgået af 29-30/3 1998 Skagen, hvor den tilmed var ny art for landet. 5 af de 13 fund er fra Skagen, og her vil den givetvis også ses hvis den dukker op i denne weekend. 


Blå Glente, 23/4-2015, Bakkerne øst for Stengården, Møn (Foto: Per Schiermacker-Hansen)

Sendt 06-04-2018 Kl. 22:25
Rasmus Strack

Emil Skovgaard Brandtoft skriver som tilføjelse på Facebook

Obsposten på højderyggen i Nørre Snede har mulighed for at gå tocifret i fiskeørn og rørhøg og det ville ikke være første SU-ørn der, hvis en sådan skulle dukke op. Vejrudsigten er perfekt! Gjerrild Nordstrand i NØ-hjørnet af Djursland får steppehøg og hvad med en topskarv over havet?

Vi takker mange gange Emil, god obs!

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home