Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Gulbrynet Værling - ny for landet! 28-04-2018 kl. 14:19

Om morgenen lørdag den 28. april 2018, opdagede og fotograferede Lene Thomsen en mærkelig fugl i sin indkørsel ved Fyrvej 7, Skagen. Den lignende ikke noget hun havde set før, og efter lidt betænkningstid fandt hun telefonen frem, tog et par billeder ud gennem vinduet og sendte dem til en lokal fuglekigger i Skagen. Og så rullede lavinen!

Fuglen viste sig at være en Gulbrynet Værling! En r*v-sjælden fugl fra Asien, og den fik hele Fugledanmark på den anden ende. Fuglen blev første gange meldt ud på Birdcall klokken 10.15, og mange birdere måtte derefter strege dagens eventuelle gøremål og straks begive sig mod Skagen. Folk ankom løbende hele dagen og det endte med at blive en af den slags dage, hvor der var et benhårdt skel mellem dem når så fuglen og dem der ikke gjorde.

Fuglen blev nemlig kun set i fire meget tidsafgrænsede omgange!
 


Finderen og fotografen Lene Thomsen, sammen med sin datter Mette - og med den nu meget kendte indkørsel bagved.
(Foto: John Kyed)

Første gang fuglen ses er da den bliver fundet og fotograferet i indkørslen til Fyrvej 7, Skagen. Her ses fuglen i tidsperioden 8.09 – 8.50, mens den hopper rundt på foderpladsen. Fuglen ses ikke af nogle twitchere.

Anden observation af fuglen er 11.15 – ca. 11.25, igen på foderpladsen ved Fyrvej 7, Skagen. Lene havde været så flink at lægge mere foder ud, i håbet om at fuglen ville vende tilbage efter sit første besøg. Fuglen kom flyvende til fra området bagved huset, satte sig i piletræ bagerst i indkørslen, hvor den hoppede rundt i 12 minutter indtil den fløj væk igen i samme retning, som den kom fra.
På dette tidspunkt havde op til 35 twithere indfundet sig på den anden side af vejen hvorfra man kunne lige ind i indkørslen til en fine fugl. Det var tilsyneladende nærmest kun twitchere, som befandt sig i nærområdet, som nåede at se fuglen i denne omgang. Fuglen blev meldt ud på Birdcall klokken 10.15, og det er således kun twitchere inden for en radius af 1 times kørsel, som kunne nå den om formiddagen.

Tredje observation af fuglen er klokken 16.10 – 16.27, stadig på foderpladsen ved Fyrvej 7, Skagen. Nu er rigtig mange twitchere kommet på plads og op til 75 personer vurderes at have krydset på denne observation. Endnu engang kom fuglen flyvende til fra området bagved huset, satte sig i et træ til højre i indkørslen, hvorefter den i de følgende minutter fløj rundt i indkørslens forskellige træer og flere gange var nede at spise på jorden. Til sidst forsvandt fuglen, uden at nogen fik set i hvilken retning.
 


Twitchere ved 3. obs, Hvidefyrvej, Skagen, 28.4.2018 (foto THH)

Fjerde observation af fuglen blev gjort ca. klokken 17.17 kun 45 meter nordvest for fundstedet, på hjørnet af Hvidefyrvej og Fyrbrovej, hvor fuglen kun ses af 4-5 personer. På dette tidspunkt var der flere twitchere til stede, som endnu ikke havde set fuglen. Fuglen forsvandt dog yderst hurtigt efter 30-50 sekunder, hvorefter den fløj i retning af Hvidefyrvej 4, og den blev derfor kun set af observatørerne, som havde genfundet fuglen.
 


Gulbrynet Værling, Indkørslev til Fyrvej 7, Skagen, 28. april 2018 (Foto: Sigrid Kistrup Ilsøe)

Mellem 2. og 3. obs af fuglen havde en del twtichere samlet sig på vejen og snakkede livligt. Det skal fra Club300’s side stærkt anbefales at twitchere i en sådan situation, hvor man står så tæt på fundstedet og stedet hvor fuglen gerne skal vende tilbage til, forholder sig stille og roligt og undgår unødvendig højlydt snak. Det kan sagtens skræmme en fugl væk og få den til at holde sig ved fra stedet. Fuglen blev da netop også først genfundet da folk havde spredt sig lidt og i øvrigt kun snakkede ganske lidt og lavmælt. Der var med andre fred og ro på stedet. Lad det være inspiration til god twitcheradfærd en anden gang.

På kortet nedenfor kan man se fuglens bevægelser og hvor den blev set. De to gule stjerner viser de to steder hvor fuglen er set – den største stjerne er fundstedet på Fyrvej 7, hvor fuglen blev set under de tre første observationer. Den mindre stjerne er stedet for fuglen blev set for fjerde og – i skrivende stund – hidtil sidste gang. De røde piler viser fuglens tilsyneladende bevægelser.
 


Kort over fundsted og nærområdet

Fundet er desuden det tredje fund af førstegangsfund her i landet på under 2 uger. Først Lille Sejler på Grenen, Skagen, derefter Snefinke ved Ulvshale på Møn og nu Gulbrynet Værling – igen i Skagen.
Hvad mon venter forude?!


Fund af Gulbrynet Værling i Vestpalearktis (WP):

28. april 2018 – Danmark: Han fotograferet i Skagen. 1. fund for Danmark og 11. fund for WP.
5. oktober 2014 – Poland: Ringmærket ved D?bkowice. 1. fund for Polen og 10. fund for WP.
3. januar 2009 – Sverige: Han rastende ved Säbysjön frem til den 27. februar. 1. fund for Sverige og 9. fund for WP.
15. april 2004 – Tyskland: 1 fugl set i ultimo april, placeret i kategori D eller E.
4. maj 1998 – Skotland, UK: 1 fugl på Hoy, Orkney. 5. fund for UK og 8. fund for WP.
19. oktober 1994 – Scilly, UK: Han rastende på St. Agnes frem til 22. oktober. 4. fund for UK og 7. fund for WP.
22. september 1992 – Skotland, UK: 1 rastende på North Ronaldsay, Orkney frem til 23. oktober. 3. fund for UK og 6. fund for WP.
19. oktober 1982 - Holland: 1k han fanget ved Schiermonnikoog, Friesland. 1. fund for Holland og 5. fund for WP.
12. oktober 1980 – Skotland, UK: Han fanget på Fair Isle, Shetlandsøerne og rastende frem til 23. oktober. 2. fund for UK og 4. fund for WP.
19. oktober 1975 – Norfolk, UK: hun/ung han set ved Holkham Meals. 1. fund for UK og 3. fund for WP.
20. oktober 1966 - Belgien: 1k han set ved Tongeren, Limburg. Fuglen blev fanget og holdt i fangenskab indtil den døde i vinteren 1969-70. 1. fund for Belgien og 2. fund for WP.
30. oktober 1827 – Frankrig: 1k han fanget i efteråret 1827 ved Lille i Nordfrankrig. Indsamlet (MDNL 252). 1. fund for Frankrig og 1. fund for WP.

 


Gulbrynet Værling, indkørslen til Fyrvej 7, Skagen, 28. april 2018 (Foto: Sigrid Kistrup Ilsøe)


Gulbrynet Værling, Fyrvej 7, Skagen, 28. april 2018 (Foto: Sigrid Kistrup Ilsøe)


Gulbrynet Værling, Fyrvej 7, Skagen, 28. april 2018 (Foto: Sigrid Kistrup Ilsøe)


 

Sendt 29-04-2018 Kl. 22:41
Lars R. Pedersen

Hej RS


Fedt med en grundig beretning om fundet!


Jeg føler dog, at jeg bør komme med korrektion til ”Kort over fundsted og nærområdet”, da jeg var én af de nævnte 4-5 personer, som (også) så fuglen der.Den lille gule stjerne (med  4. fundsted) er sat forkert – fuglen sad i buskene/de små træer mellem Skagavej 2D (de 4 små røde rækkehustage ved sydenden af Fyrbrovej) og Fyrbrovej 3.
Jeg havde netop sat mig ind i min bil ved nordenden af Fyrbrovej efter at have hilst på AEC, ABK +1. De gik sydvestpå ad Fyrbrovej og genfandt den gulbrynede (ved den gule stjerne på mit kort), netop som jeg havde vendt bilen. Jeg kunne se på AECs løftede arm og gestikuleren, at de havde fuglen igen, så jeg kom derned i en vis fart og sprang ud med kikkert og kamera klar. Jeg nåede dog kun at se kræet i håndkikkerten, inden den lettede og fløj i en lidt mere nordlig retning end Fyrbrovej, mens den tog højde. Kort efter ledte jeg forgæves ved Bankes marker nord for Batteriskoven og lidt langs Guldmajsvej.

Mvh LP


Sendt 30-04-2018 Kl. 18:52
Sigrid Kistrup Ilsøe

Glimrende, Lars!

Og der er endnu mere nyt om værlingen - den blev sørme genfundet her til eftermiddags på adressen Jens Vævers Vej 48, og er bagefter også blevet set på Skarpesvej 8, hvilket er baghaven til Jens Vævers Vej 48. Dens nuværende placering passer perfekt me flugtruten fra lørdags, som du har tegnet ind. 

Munken fik jo ikke set fuglen i lørdags, så det bliver spændende om det skal lykkes ham i morgen...!

SKI

Sendt 30-04-2018 Kl. 18:59
Sigrid Kistrup Ilsøe

Inspireret af Lars og RS har jeg lavet et yderligere opdateret kort over værlingens bevægelser i området. Stjerne 1 + 2 viser obsstederne fra i lørdags, mens stjerne 3+4 viser hvor den har været i dag. De røde pile skulle gerne vise dens bevægelser hvor de er set direkte af observatører. 

Sendt 30-04-2018 Kl. 20:04
Jørgen Kabel

Værlingen er senest set ved 18.45-tiden i baghaven på Skarpæsvej 8, hvor folk til sidst blev gennet ud af haven af ejeren, der dog tidligere på dagen havde givet lov.
Så opret venligst god ro og orden og spørg om lov hvis I skal ind på de private matrikler.

Personligt fik jeg den som Danmarks sejeste matrikelart idag, bl.a. vha en stige og en havestol. Jeg bor på Jens Vævers Vej 50 og det var min nabo i nr. 48 der ganske overraskende genfandt fuglen i eftermiddags

Sendt 01-05-2018 Kl. 19:52
Rasmus Strack

Kl. 16:19 kom denne Birdalarm ud fra Jens Ballegaard

'Fruen på Skarpæsvej 8 beder om at vi ikke længere kigger ind i haven pga. sygdom. Det er nu accepteret i 2 dage og man beder om respekt for privatlivets fred.'

Det vides i skrivende stund ikke mere, men da dette tilsyneladende har været tilholdssted igår og idag, kan det frygtes at det bliver svært at se fuglen de kommende dage.

Mvh RS

 

Sendt 01-05-2018 Kl. 22:12
Jørgen Kabel

Værlingen har i idag kunnet ses og høres rigtig fint hele formiddagen fra min egen matrikel på Jens Vævers Vej 50, hvor den også har besøgt mit foderbræt. Her er der frit adgang til min have.
Endvidere er der tilgang til at kunne se værlingen hos mine søde naboer på Jens Vævers Vej 48, fra vestlige side af huset ved det sorte stakit.
Alle bedes respektere at der sygdom og træthed overfor fuglekiggere i Skarpæsvej 8 og holde lav profil på den adresse.

Mvh
Jørgen Kabel

 

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home