Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Operation Julefugl 3+4 Nyhedsbrev. 23-12-2018 kl. 18:48

 Kære alle

Så er Operation Julefugl skudt i gang. Som lovet kommer der her en oversigt over potentielle hits, der kunne tænkes at lægge vejen forbi Danmark.

1)  Østlig Turteldue. Der er obset 3-4 individer i Sverige her i december. Se foto af en fra Halland i går her -www.artportalen.se/Image/2271830

2)  Sortlærke: En mulig blev obset trækkende syd i Halmstad 18.12.. Det kunne værre en julegave, de vill noget ;-).

3)  Lattermåge 1K er obset 20-21.12. i Hamborg Havn. Se foto her - www.club300.de/gallery/photo.php

4)  Naumanns Drossel. 2 stk meldt fra henholdsvis Sverige og Finland denne vinter.

5)  Rosinen i pølseenden: I dag blev en Rustværlig fundet på en foderplads i Sverige - ca. 100 km nord for Stockholm. Se foto her: www.artportalen.se/Image/2272262 Det er altså ikke kun duer, der skal holdes øje med på foderbrættet! 
 

Vejrudsigten for de næste 5 dage:

Vinden er i V-NV. I starten af ugen bliver den frisk til hård, og oppe i Jammerbugten op til kuling. Der er plusgrader om dagen i hele perioden. Vi kan få solen at se i enkelte glimt, men ellers overskyet og nogen regn/finregn. Sidst på ugen falder vindstyrken noget men stadig fra V-NV

Det er ikke nogen god julegave vejrguderne har givet os, men det er ud og obse, så snart tiden tillader det.

Den 29/12 kommer ny fugle- og vejrprognose.

 

Sendt 28-12-2018 Kl. 08:00
Tim Hesselballe Hansen

SKI og jeg forsøgte at finde Julehittet 2018 i Thy 26.12.

Om morgenen startede vi ved Roshage, hvor der ikke rigtig var gang i havfuglene. Kun Suler og fjerne Sortænder. På molen rastede 2 Sortgrå Ryler og nogle Stenvendere. En lys måge, der måske var en Gråmåge, landede på tagene bag obs-pladsen, men den kunne vi ikke finde igen. I Hanstholm Havn var der ikke mange måger, men en 2k Sorthovedet Måge blev det da til.

2k Sorthovedet Måge, Hanstholm Havn 26.12.2018. (THH)


Så kørte vi til Vejlerne, hvor vi provianterede i Brugsen i Vesløs. Fra p-pladsen kunne vi se 9 Sølvhejrer i Vesløs Vejle. Derefter inviterede vi os selv på kaffe hos HHN, som kunne oplyse, at Sølvhejrerne går til overnatning i Tømmerby Fjord 50 minutter efter solnedgang – da det var overskyet denne dag nok lidt tidligere. Det måtte vi se!

Sølvhejrerne gør sig klar til overnatning Vesløs Vejle 26.12.2018.
Billedet er taget kl. 16.10 - 23 minutter efter solnedgang. (THH)


Efter en kort runde forbi Lønnerup Fjord og Bygholm Vejle, hvor vi heller ikke fandt hits, stod vi klar på p-pladsen ved Tømmerby-tårnet ved solnedgang. Sølvhejrerne begyndte at samle sig på engen 1 km. syd for vejen, og det var lidt svært at afgøre, hvor mange der egentlig var. Kl. 16.30 – 43 minutter efter solnedgang – fløj de i samlet flok lige over vores hoveder til overnatning. 16 Sølvhejrer viste det sig at være, selvom det var temmelig mørkt. Måske skulle man en dag undersøge, om Vadehavets Sølvhejrer har en fælles overnatningsplads (måske Astrup Sø?), for sikke et tal man kunne lave!

Dag 2 i Thy blev sløjfet, da vi twitchede Middelhavsstenpikkeren ved Virksund. Mere om den senere…

 

Sendt 30-12-2018 Kl. 19:44
Lars Tom-Petersen

Status efter 9 dage:

Lad mig sige det med det samme: Det gik ikke som lovet. Jeg kom ikke i felten alle juledagene. D. 24. gik i totalt jule- og familie-mood. Men ellers! Heller ikke den lovede sibiriske drossel er jeg kommet i hus med - endnu! Men hele 3 vinter-Sangdrosler er trods alt en lille kompensation og langt over normal standard her. De to er ganske vist gengangere, som har holdt til i et slåenfyldt hegn langs Sødringholm Strand i hele december. I alt 3 Skovsnepper og 5 Jernspurve er også over niveau her på egnen i december, mens 11 Misteldrosler og 0 Fjeldvåger er helt normalt.

25 timer i felten og min. 25 km vandring giver ikke nogen høj marchhastighed. Og helt ærligt: Det kunne være meget bedre, når der i perioden var mindst 70 lyse timer og endnu flere mørke timer. Ikke mærkeligt, at ingen hits blev fundet med den slaphed.

Men gode fugle trods alt. Så, men til realiteterne:

Bedste fund blev en ny og hidtil ukendt overnatningsplads for blå kærhøg. D. 25. havde jeg ved Hollandsbjerg Holme, Randers Fjord 14 blå kærhøge, der gik til overnatning i det store rørskovsområde – deraf alene 8 gamle hanner. Et smuk syn at se dem komme listende og dumpe ned i rørskoven i løbet af ca. en halv time. Stedet er dermed nok den største overnatningsplads for arten i Østjylland, hvor ingen andre steder hidtil har kunnet præstere over 10 kærhøge om vinteren. I Østjylland er der gennem tiderne blot 3 trækobservationer af arten (fra Gjerrild og Anholt), der overgår denne observation i antal.

I det indre af Østjylland og Midtjylland er det muligt at ædle arter, som vi ellers mest ser på de samme lokaliteter hvert år. Her findes man i ådale og skove særdeles gode lokaliteter, som stort set aldrig besøges af fuglekiggere. At finde vandstær på en ny lokalitet er ikke hverdagskost. Det lykkedes d. 29. med en fugl ved Granslev Å. Stedet bød desuden på Bjergvipstjert, Sortspætte og Misteldrossel 2. Dette område omkring Bidstrup SØ for Langå er et hit med næsten bjerglignende terræn gennemskåret af flere åer og bække. Et oplagt sted for et par sorte storke - ikke ulig artens ynglesteder i Østeuropa.

Også korttået træløber fandt jeg på ny lokalitet for arten d. 25. Stenalt Gods øst for Randers Fjord. Af ukendte grunde har arten svært ved for alvor at passere linjen Århus-Randers-Viborg, som den nåede til for over 20 år siden. Der er kun ganske få faste steder, hvor arten ses nord og øst for denne linje.

Regelmæssig forekomst af Bjerglærke i større antal forekommer i Østjylland kun ved Randers Fjords udløb. De er dog blevet betydeligt sværere at finde de seneste 10 år. D. 30. lykkedes det med en flok på 17 ved Demstrup Vase. Jeg kan dog ikke prale med selv at have fundet dem, da CSS var på forkant med arten i går.

En del tid er brugt på at søge efter en fjern Brilleand eller Kongeederfugl blandt havænderne i fjordudløbet. Men desværre har hovedparten af de mere end 20.000, der har ligget her på det seneste, nu fundet andre græsgange – inkl. den store tætte flok på min. 5000 Bjergænder. Af sidstnævnte er det kun blevet til få spredte flokke de seneste dage.

Med Stor korsnæb 2 rundede jeg i dag 105 jule-fuglearter for perioden 22-30/12 2018. Det er OK. Alle på nær Middelpikkeren fundet i Randers og nærmeste omegn (max. 30 km).

Med en kort opsummering af de sjoveste obs en hilsen fra en underbirdet del af kongeriget og en venlig påmindelse til Birder-Danmark om, at gode fugle kan findes mange andre steder end ved de TOP-10-destinationerne, hvor de fleste leder efter hits.

22/12 Hornbæk Enge: Rørdrum, Sølvhejre 2, Knarand 202, Isfugl, Bjergpiber 2
23/12 Lystrup Strand: Lysbuget knortegås 18, Fløjlsand 120, Tejst
25/12 Stenalt: Isfugl, Korttået træløber + Hollandsbjerg Holme: Blå kærhøg 14 (deraf 8 han), Bomlærke 120
26/12 Sødringholm: Lysbuget knortegås 22, Spidsand 32, Storspove 310, Skovsneppe, Sortspætte, Sanglærke 3, Jernspurv 2
27/12 Virksund: Middelhavsstenpikker
28/12 Øster Tørslev Kær: Rød glente, Skovsneppe, Sangdrossel
29/12 Bidstrup: Sortspætte, Bjergvipstjert, Vandstær, Misteldrossel 2
30/12 Demstrup: Bjerglærke 17 + Sødringholm: Skovsneppe, Sangdrossel 2, Misteldrossel 9, Stor korsnæb 2.

For resten af Operation Julefugl har vi vel nu kun nytårsstormen at håbe på!

Bedste hilsner Lars

Sendt 30-12-2018 Kl. 20:07
Jan Lindgaard Rasmussen

 Superflot indlæg! Spændende med de blå kærhøge. Jeg er ikke helt færdig, så venter lidt med opsummering.

Sendt 03-01-2019 Kl. 22:24
Jan Lindgaard Rasmussen

 Julen blev lidt af en maveplasker i Vestsjælland, bortset fra de enorme mængder gæs (+5000 bramgæs) man kan se omkring Tissø. En enkelt ad han Blå kærhøg har jeg også kunnet finde til overnatning i rørskov ved Halleby Å, og en Dværgfalk ved Tissø, som ellers var forbavsende fugletom.

Så en enkelt jager på vandet, så det er nok forklaringen...4 havørne på et lille skær i SØ-delen lod sig dog ikke mærke med hans tilstedeværelse.

Jægeren kom til at stå for det største drama på lokaliteten, da hans hund ikke vendte tilbage fra vandet, og efter nogle dages eftersøgning regnedes for død. Den blev dog fundet i live langs bredden til sidst...26/12 forsøgte jeg mig med en havobs på Korshage, men til min rædsel kunne jeg på lokaliteten konstatere, at aftenens rens af skopet havde efterladt en tåget klat indvendigt i okularet...det blev derfor kun til et par suler i håndkikkert og en flok ryler i det smukke midvinterlys.

Havnsø og Vesterlyng var umådeligt skuffende også, og Røsnæs kom jeg ikke ud på...derfor blev Middelhavsstenpikkeren selvfølgelig derfor periodens bedste fugl for mig, men jeg havde godt nok håbet på at gøre det bedre...

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home