Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Dværgrørvagtel i Vaserne 18-06-2019 kl. 08:23

Vaserne nær Holte blev første lokalitet i Danmark der kan bryste sig af at have haft besøg af alle tre rørvagtel-arter. Dette blev en realitet da Christian Glahder den 8. juni 2019, fandt sjællands 5. Dværgrørvagtel, kun 19. fund i landet. En video hvor stemmen høres er HER.

Tidligere er Lille Rørvagtel fundet på lokaliteten 5-5/6 1968 af den nu desværre afdøde Michael Bastian. Vaserne blev dermed føste sted der kunne prale af alle tre arter, men allerede 17/6 slog Lille Vildmose til med Lille Rørvagtel, og blev dermed kun anden lokalitet med alle tre arter. En video med stemmen af denne fugl kan høres HER

 

Dværgrørvagtel, Vaserne, 8. og 10. juni 2019

Michael Brunhøj Hansen og Christian Glahder


Folk valfartede til Vaserne ((Foto: Per Bækgaard)

Den 8. juni 2019 var vi begge taget til Vaserne for at høre den Plettede Rørvagtel, Michael kl. 22.25, jeg kl. 22.35. Den Plettede Rørvagtel blev første gang hørt d. 29. maj indberettet på DOFbasen af Jørn Dyhrberg Larsen og siden d. 4. og 7. juni. Den Plettede Rørvagtel kunne vi høre kort efter renseanlægget var blevet passeret. En lille gruppe, hvor også Michael stod, lyttede på den Plettede Rørvagtel da jeg kort efter ankom. Da jeg syntes gruppen stod lidt for langt væk fra den Plettede Rørvagtel gik jeg derfor lidt videre ad stien langs Bistruprenden (fra Renseanlægget mod Furesøen) hvor der var mere power på dens sang, med et fint ekko fra skovbrynet mod syd. Pludselig studsede jeg over en afvigende frølyd nede fra den tæt bevoksede Bistruprende der løber ganske tæt på stien.


Folk samlede sig i Vaserne, selv DOF's direktør var oppe for at høre fuglen (Foto: Sigrid Andersen)

Det var ikke en Grøn Frø, som der var adskillige af der kvækkede i de omgivende vådområder; den var for ensartet i både frekvens og udførelse: en langsom knurren, der gik over i en hurtigere, tør, træagtig trille. Jeg lyttede lidt mere på ”fuglen”? der gentog trillen hver 2.-4. sekund og trillen varede vel 1-2 sekunder. Jeg hidkaldte hurtigt Michael for at vi sammen kunne få mere styr på denne afvigende stemme. Michael havde, fra en afstand på omkring 20 m fra trillelyden, lagt mærke til stemmen allerede fra kort efter hans ankomst, men mente det nok var en frø-art han ikke kendte. Jeg kunne huske, at enten Lille - eller Dværgrørvagtel har en frøagtig stemme, så vi lyttede os frem på Xeno-Canto på disse to rørvagtelarter. Det var ikke Lille Rørvagtel med sin relativt lange accelererende stemme, som jeg havde hørt fra Gåsesøen i Ulvshaleskoven 6.-16. juni 2008, men flere optagelser passede rigtig godt på Dværgrørvagtel!


Dværgrørvagtel Vaserne 2019 (Foto: Helge Sørensen)


Fuglen i grøften, ja nu var vi overbeviste om at det var en fugl, reagerede desuden på en afspilning af Dværgrørvagtel. Michael meldte den derfor ud på Bird-Alarm kl. 22.53 som usikker - vi ville godt have nogen til at bekræfte stemmen - og vedlagde en lydoptagelse optaget på hans mobiltelefon. Jeg ringede kl. 23.02 til Jens Lind, holdt telefonen hen til rørvagtelen – afstanden var kun omkring 2 m - og efter fire strofer kunne Jens Lind bekræfte, at den var god nok, at det var en Dværgrørvagtel. Samme bekræftelse fik vi hurtigt fra Lars Krogh på baggrund af den vedlagte lydoptagelse på vores Bird-Alarm melding. Michael meldte den nu ud på Bird-Alarm kl. 23.08 som sikker. De første folk dukkede meget hurtigt op, og da vi forlod Vaserne kl. 00.15 var der tæt på bilkaos på Turistvej.

 
Dværgrørvagtel Vaserne 2019 (Foto: Helge Sørensen)

Den 10. juni 2019 var jeg taget til Vaserne i håb om at få Dværgrørvagtelen at se. Den var d. 9. juni blevet set af Ib Jensen mellem kl. 4 og 5 om morgenen (jf. DOFbasen). Sammen med seks andre hørte jeg Dværgrørvagtelen fra kl. 04.20 – 06.15, hvor der var relativt langt mellem stroferne. Den blev set rimelig godt kl. 04.52 i grøften med varm brun overside med mange hvide pletter og gråblå underside med zebrastriber fra ben og bagud til undergumpen. Den bevægede sig langsomt fra fundstedet og omkring 120 m op mod renseanlægget. Den kunne hele tiden følges ud fra dens trille og af og til kunne vi se vegetationen bevæge sig. Efter at den længe havde siddet og sunget fra samme sted i grøften, løb den kl. 05.55 fra grøften op over den lave, kogræssede grøftekant, ud på åkanderne og videre over til den modsatte rørskovskant. Her bevægede den sig mod syd langs rørskovskanten, med afstikkere ud på åkanderne, fløj lidt videre, var igen ude på åkandebladene, for til slut kl. ca. 06.10 at flyve tilbage til omkring fundstedet i grøften! Utroligt at det lykkedes at se en Dværgrørvagtel så godt, og siden har rigtig mange haft glæde af at se den og taget nogle fantastiske fotos.


Dværgrørvagtel Vaserne 2019 (Foto: Helge Sørensen)


Dværgrørvagtel Vaserne 2019 (Foto: Helge Sørensen)

 

Med venlig hilsen

Christian Glahder
 

Sendt 18-06-2019 Kl. 23:10
Lars Paaby

Lokalpatrioter vil sikkert med god ret hævde, at Ulfshale også har haft alle tre rørvagtler i området Veddelen/Gåsesøen (Dværg- og Plettet Rør, Veddelen i juli 2007, Lille Rør i Gåsesøen juni 2008). I Dofbaseregi er de dog to seperat adskildte lokaliteter, men der er blot 1000 m mellem Veddelen og Gåsesøen.

Sendt 19-06-2019 Kl. 07:48
Rasmus Strack

Hi hi ja tænkte godt på den mulighed, men på Dofbasen og i SU-rapporterne er det to lokaliteter :-)

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home