Club300.dk - Artikler
a
  
Artikler
 
Mystik i mosen 24-08-2019 kl. 08:03

Hvad dælen er nu det?
 

Den 18/8 2019 i Borreby Mose så Henrik Højholm og jeg denne mystiske fugl. Den vimsede rundt i bykeplanter i plettetrør-hjørnet sammen med Bynkefugle, Sivsangere, Rørspurv og Hvide- og Gule- Vipstjerter.
Vi kan ikke få denne fugl til at passe med noget som helst, og fuglen er blevet diskuteret på min facebookprofil.

I det allerførste impulsive mikrosekund jeg så den, tænkte jeg blå fugl = Blåstjert. Det er det jo absolut ikke. Straks efter tænkte jeg Blåhals, fordi jeg fik tænkt mig om, og set brystet i et ganske kort glimt og den tydelige øjestribe. Jeg så et ultra kort glimt af brystet, og der var en del
mærkelige tegninger, som måske kunne passe på en ung gul/hvid vipstjert, men også på Blåhals. Jeg råbte Blåhals til HHø. Jeg vil nemlig æde min hat på, at jeg så et blåt fældet felt på brystet, der passede fint på Blåhals i overgangsdragt. Jeg tog nogle fotos uden at se på fuglen,
og HHø fik også set den.

Et tjek af fotos viste, at der var noget galt. Både den tydelige blågrå farve og manglen af det rødebrune felt på halen. Vores krøllede hjerne har en tendens til at se, det den gerne vil se. Men jeg fik endnu et ultra kort glimt af brystet og sagde til HHø, at det altså var en Blåhals, for jeg
oplevede at se det blå felt igen i et mikrosekund. På et tidspunkt synes jeg bestemt også, at jeg så et glimt af en overhale med Blåhalsens rødbrune felt på en fugl i flugt, der blev mobbet,,,,,,,men var det nu min hærgede hjerne, der drillede igen?

Vi kan bare ikke få billederne til at passe på Blåhals eller noget andet. Og ja, den var virkelig meget tydelig blågrå. Der er noget farveforvrængning på fotografierne, men blålig grå var den altså.

Størrelse og jizz i felten passede rigtig godt på Blåhals, men derude diskuterede vi også Hvid Vipstjert, måske mest pga. farven. Sjovt nok talte vi ikke om Bynkefugl, som den var sammen med.

Den er fotograferet gennem teleskop med mobil. HHø’s fotos, via et godt kamera, viser også en ekstremt blåtonet fugl.

Vi brugte vel 1,5 time på fuglen, men den forsvandt efter ca. 20 minutter, og det gjorde de andre småfugle også.

Den var oppe at sidde i toppen af ukrudtet cirka 3-4 gange, og ellers var den usynlig nede i krattet.

Vi blev enige om, at det var en fejlfarve og ikke en eller anden sjældenhed, og vi forlod frustreret stedet.

Jeg har lagt en video på youtube, hvor man bl.a. kan se at den knikser med halen.
Videoen kan ses HER

Vi har desværre ikke fotos, der viser brystet.

Der er flere interessante ting at se på fuglen:
Tydeligt øjebryn, manglen på vingebånd, ustribet ryg, sort skægstribe, tilsyneladende hvide yderhalefjer, tilsyneladende lang hale, afrundet hale, hale-kniksen, ansigtstegning i stil med antydet Citronvipstjert eller antydet Markpiber, et mystisk smådrossel-bynke/vipstjert-jizz og
generelt blågrå farve uden striber eller pletter.

Der er flere forslag til art:
Hvid Vipstjert, Gul vipstjert, Piber, Bynkefugl, Blåhals. Jeg mener ikke, at det kan være en vipstjert. Jeg er efterhånden nok mest i Bynke/Blåhals smådrosselafdelingen. Men hvad dælen er det?

Sendt 24-08-2019 Kl. 13:25
Anders Odd Wulff Nielsen

Fuglen er for mig at se en blåhals.

Fuglens jizz (og for den sags skyld adfærd) er lige i skabet for en sådan. Hovedtegningerne passer ligeledes fint på arten. Den afrundede hale og manglen på tertiær-projektion udelukker desuden samtlige pibere og vipstjerter. På foto nr. 4 (talt fra oven) skimtes også blåhals' tofarvede hale med rødt inderst og et bredt mørkt bånd yderst.

Det blege indtryk varierer en del afhængigt af hvilket foto man kigger på. På det første foto synes jeg dog, at farverne passer fint på en frisk efterås-blåhals. Jeg tror at de varmt farvede omgivelser kan have bidraget til, at give et ekstra blegt indtryk af fuglen.

Sendt 24-08-2019 Kl. 18:40
Henrik Højholm

Fuglen havde slet ikke noget der bare  mindede om en en blåhals hale, jeg koncentrerede mig i høj grad om at få set halen, for at udelukke eller fatslå om det var en blåhals! Halen var ensfarvet mørk uden hvide (som bynkefugl) eller rødlige tegninger som blåhals. Det udelukker selvfølgelig ikke at det var en blåhals, men at dens hale var lige så “fejlfarvet” som resten af fuglen.

Billeder er ret repræsentative for det indtryk fuglen gav i felten...og det giver defor ikke så meget mening at folk korrigere billederne (bla. på facebook) for det ene og det andet.

Sendt 27-08-2019 Kl. 17:35
Jakob Engelhard

 Her et ufortørret foto

Sendt 27-08-2019 Kl. 17:36
Jakob Engelhard

 Og er ekstra S

Sendt 27-08-2019 Kl. 17:37
Jakob Engelhard

 Fuck...og et R skal byttes med et T 

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home