Club300.dk - Forum
a
  
Feltaktiviteter - Årsarter med offside
 
Forfatter Indlæg
  Sendt 02-03-2019 kl.21:56
Tim Hesselballe Hansen

Jeg har fundet på (endnu) en konkurrence. Som om det ikke var nok med DK-arter, ædelarter, årsarter, kommunearter mm. Er der nogen, der vi være med?


Det er i bund og grund en årsartskonkurrence, som vi kender den, men med den lille spidsfindighed, at man kun er med, så længe man har set mindst en art pr. dag.

Det vil sige, at man skal have set mindst én art 1. januar og mindst 31 arter d. 31. januar osv. Man må gerne hamstre arter, så hvis du ser 60 arter den 1. januar, er du sikret for januar og februar. Da det ikke kan lade sig gøre at se 365 arter på et år i Danmark, vil konkurrencen ikke vare et år. Den endelige score er antallet af arter set den sidste dag, inden man falder for tidsgrænsen.

I det første stykke tid vil ”offside-reglen” ikke gøre den store forskel i forhold til en almindelig årsliste, men jeg tror at det kan blive en hektisk og taktisk afslutning. Hvis man ikke er om sig, risikerer man ikke at få efteråret med. Man kan ikke gemme klassiske vinterarter til november-december, for du skal bruge dem til at forlænge deltagelsen i efteråret, og du når uanset hvad ikke at få de to måneder med i den sidste ende, for konkurrencen er slut forinden. En Jyllandstur, hvor man lukker huller i sensommeren, vil kunne give en uge mere til endnu flere årsarter senere. Normale årsartsræs bliver afgjort ved nytår efter halvanden stille måneder, mens afgørelsen her falder, hvor der sker allermest!

Henrik Højholm satte rekorden i årsarter i 2017 med 317 arter, men her ville det med offside-reglen slutte 1. november på 312 arter (med Nonnestenpikker og Thorshane). Da han så Fuglekongesanger 11. november, havde han flere dage end arter og ville dermed være ude.
For os andre dødelige med mere beskedne mål, vil offside-reglen skabe endnu mere drama. Jeg fik i 2018 kun 232 årsarter, hvilket ikke er imponerende. Med offside-reglen ville jeg komme i problemer allerede sidst i juli, og jeg ville ende på 209 arter og ikke få Stillehavslom på listen. Hvis jeg havde oppet mig lidt i foråret, havde jeg fået august og måske endda september med.

Jeg håber, at nogen vil lege med i et prøveår i 2019, så vi eventuelt kan lave den store dyst i 2020. Meld gerne tilbage om dette.

THH

 

Her følger en tabel med datoer og antal dage. Hvis du ikke har 61 årsarter i dag, er du ude!


 

 

  Sendt 03-03-2019 Kl. 08:50
Rasmus Strack

Det lyder sjov, jeg er på :-)

Mvh Rasmus

  Sendt 03-03-2019 Kl. 10:12
Lars Tom-Petersen

Sjov ide, Tim. Jeg er på.

Jeg har faktisk gået og puslet med en lidt tilsvarende ide - blot for min egen udfordrings skyld: Jeg overvejede, at jeg kun måtte indtaste én årsart hver dag - altså en art 1/1 - en ny 2/1 - således at antallet af årsarter altid skulle svare til antal dage på året. Den indtastede art skulle selvfølgelig også være set på den pågældende dag (dog undtaget, når jeg var i udlandet, hvor jeg måtte fylde op med almindeligheder). Det ville kræve ganske meget planlægning, således at der både var almindelige arter til de døde dage, og samtidig at de svære arter blev indtastet, når de rent faktisk var der. Ligesom i din udgave ville arterne slippe op på et eller andet tidspunkt . Ja, ja, en sand matematik-nørd afslører sig nok. 

Din udgave lyder mere spiselig. Så lad os prøve det. Jeg har sparet op til langt hen i maj, så jeg kan tillade mig at smutte 10 dage ti Marokko i marts og 8 dage til Tjekkiet i april/maj  :)    

  Sendt 03-03-2019 Kl. 14:30
Jan Kiel

 Fed ide.

Jeg er også med og er pt sikret deltagelse til første uge af juni! 

Hvem kan deltage, og hvor krydser vi? Her på siden, på DOFbasen, eller hvad tænker I?

Hvis det havde været sidste år, havde jeg holdt ud til 4/9 

Mvh Jan

  Sendt 04-03-2019 Kl. 18:47
Eske Morthensen

 Rigtig sjov idé. Jeg er med

Hilsen

Eske

  Sendt 04-03-2019 Kl. 20:38
Tim Hesselballe Hansen

Super! Jeg holder styr på de tilmeldte her i tråden i c300s årsarter 2019 og kommer med løbende opdateringer, når der sker noget! 

Jeg er blevet bedt om at uddybe reglerne på et enkelt punkt for en god ordens skyld. Det er sådan, at man med 200 arter er med til dag 201. Hvis det ikke lykkes at få en årsart nr. 201 denne dag, så er man ude, og resultatet bliver 200. Det er ligesom 1. januar (dag 1), hvor man starter på nul og skal se mindst én art for at fortsætte.

THH

  Sendt 04-03-2019 Kl. 20:41
Tim Hesselballe Hansen

Jan Kiel krydser på Netfugl... Åhnejda. Nå, men han har dispensation.

Og Eske skal skrive datoer på sine årsarter. Fy...

THH

  Sendt 04-03-2019 Kl. 20:58
Tommy Kaae

Jeg er med!  

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være medlem af Club300.dk og være logget ind.
   - Klik her for login.
   - Klik her for at melde dig ind i Club300.dk.
Top | Home