Club300.dk - Foto
a
  
Rødrygget Tornskade
 
Art: Rødrygget Tornskade - (Lanius collurio) - Red-backed Shrike
Lokalitet: Saltvandssøen, Danmark
Dato: 14-08-2018
Fotograf: © Webredaktionen Web
Uploaded: 15-08-2018 18:36
Billedinfo:

 Beretning fra finderne Per og Lene Berthing:

Brun Tornskade, d. 14.08.2018 Saltvandssøen. Lene og Per Berthing.

I starten af august var vi på Agger Tange og observerede en fugl, vi ikke mente at have set før. Gættede optimistisk på Odinshane, men efter diskussion i fugle og natur, viste det sig at være en dværgmåge.

Da der så blev indberettet Odinshane i marsken kørte vi til Rickelsbüllerkoog og Saltvandssøen i håb om at se Odinshane. Saltvandssøen er i øvrigt et af vores foretrukne observationssteder. Desværre lykkedes det os ikke at se den, men vi så mange andre fugle.

Vi så bramgæs og 2 havørne i Margrethekog og kort efter fugleskjulet på den tyske side, så vi 3 stenpikkere på pæle og hegn. Da de var noteret, blev vi opmærksomme på en fugl på hegnet knap 100 m fremme, og vi trillede derhen og observerede den ret tæt på. Den vendte sig et par gange og blev siddende, efter motoren blev slukket og også, da vi gik ud af bilen og tog billeder. Den sad længe nok til, at der blev tid til at skifte kamera undervejs.

Vi observerede fuglen i ca. 15 minutter på ca. 30 m afstand. Der var usædvanligt roligt på dette tidspunkt, ingen forbipasserende overhovedet, så vi havde rig mulighed for at nyde synet af den usædvanlige fugl. Vi nærlæste i ”Fugle i felten” mange gange, før Brun Tornskade blev meldt ud på Bird Alarm.

På vejen hjem så vi på en mark ved Tønder Kog 26 Sølvhejrer.

Sendt 15-08-2018 Kl. 20:37
Webredaktionen Web

 Flere billeder af fuglen, af Per Berthing

Sendt 15-08-2018 Kl. 21:32
Hjalte B. Johansen
Med fare for at ødelægge den gode stemning, så ligner fuglen i mine øjne en Rødrygget Tornskade gammel hun. Rødbrun ryg, lidt mere grålig nakke og rødbrun kalot sammen med kraftig flankestribning og lang hånd passer alt sammen på en gammel hun Rødrygget. På en Brun Tornskade ville jeg forvente en mere brun ryg (ikke så rødlig), kortere hånd, og mere gullige flanker med lidt svagere stribning. Derudover virker tidspunktet helt forkert for en Brun Tornskade, de tidligste efterårsfund i Europa er, så vidt jeg ved, fra slutningen af september. mvh Hjalte
Sendt 16-08-2018 Kl. 01:50
Peter Sunesen

 Hej Hjalte, enig i Rødrygget Tornskade, men det er ikke en adult (2k+) hun, for en sådan har i august slidte vinger og hale, og har ingen lyse, klart definerede kanterstore, såvel som mellemste vingedækkere, samt på tertiærerne.                                    På det skarpeste foto af her viste, ses de nævnte juvenile karakterer, så fuglen er derfor en 1k (af ubestemt køn).

 

 

                                

 

 

 

 

 

Sendt 16-08-2018 Kl. 10:23
Hjalte B. Johansen

 Hej peter. Jeg mener helt bestemt det må være en 2k+ hun. En 1k ville have vatret mønster på ryg og hoved, denne fugl er alt for jævnt farvet til at være en 1k.

Sendt 16-08-2018 Kl. 12:31
Flemning Lundberg
Jeg synes det brand ærgerligt, at Bird Alarm af og til bruges helt forkert – hvilket nærværende udmelding af Brun Tornskade er et rigtig godt eksempel på. Helt uden nogen form for forbehold bliver denne fugl sendt ud med ”Troværdighed” anført som ”Under observation – bekræftet”. Finderberetningen ovenfor viser for mig at se, at det nok havde været en klog beslutning at konsultere mere erfarne ornitologer først – der er jo taget meget fine billeder – eller som minimum have valgt en anden ”Troværdighed” på udmeldingen, f.eks. ”artsbestemmelse usikker” og måske tilføje, at kommentarer til det vedhæftede foto var ønskeligt. Nu var jeg heldigvis selv på vej i den modsatte retning i det jyske – og tak for det TEO – for det havde da været ærgerligt at køre et par timer mod syd, på en sådan melding. Bedre bliver det naturligvis ikke af, at fuglen igen et par timer senere bliver udmeldt – og igen som bekræftet. Jeg ved godt, at der på begge udmeldinger er vedhæftet foto – så jeg havde i denne situation mulighed for selv at forholde mig til bestemmelsen. Men alligevel! Jeg synes det er fint, at Bird Alarm bruges til at advisere landets birdere om at det (måske) er tid til at pakke grejet i bilen og aflyse dagens øvrige aftaler. Det forbedrer reaktionstiden for den enkelte twitcher – og kan være udslagsgivende i den sidste ende for succes. Også selv om der (måske) er tvivl om bestemmelsen af fuglen. Men så gør det med den troværdigheds-tilkendegivelse, som Bird Alarm giver mulighed for, og uddyb gerne i kommentarfeltet. Vi ses i felten……
Sendt 16-08-2018 Kl. 15:38
Peter Sunesen

Hjalte, sandelig nej. Unge fugle kan sagtens have fældet en god del af de juvenile kropsfjer, og derfor få det udseende vi ser på billedet. Men det ændrer ikke at vinger/dækfjer/hale, helt bestemt viser at det er en 1k. Ville have linket til en god netartikel lavet af Ottenby Fågelstation (med fotos), men kan åbenbart ikke indsætte links i denne svarrubrik. Søg blot på Google efter Lanius collurio, og Ottenby......du vil da se hvad jeg mener, og helt sikkert ændre din bestemmelse

 

 

 

 

 

 

 

 

Sendt 16-08-2018 Kl. 16:07
Tim Hesselballe Hansen

Jeg tror, at det kunne være denne her side PS nævner: birdlife.se/lanius-collurio/autumn/

Sendt 16-08-2018 Kl. 16:52
Peter Sunesen

 Netop, tak Tim!

Sendt 17-08-2018 Kl. 07:45
Tim Hesselballe Hansen

Jeg tror, at Sunesen har ret, selvom den er ret usædvanlig pæn i dragten for en ungfugl. Jeg kan ikke lige finde fotos af andre 1k, der er så langt fremme i fældning.

Jeg kan i øvrigt godt forstå, at finderne og de øvrige observatører tænkte Brun Tornskade.

THH

Sendt 17-08-2018 Kl. 07:59
Tim Hesselballe Hansen

Alders- og artsbestemmelse af tornskader har drillet før. Den Langhalede Tornskade på Skallingen blev kaldt adult i starten, men var en 1k. Brun Tornskade ved Årslev Engsø var først en Isabellatornskade men blev hurtigt omdøbt til 1k Brun. Det viste sig senere at være en ad. hun. 

Sendt 17-08-2018 Kl. 07:59
Tim Hesselballe Hansen

PS: Jeg synes, at det var fint, at den blev meldt ud i en fart på BirdAlarm og med fotos!

Sendt 17-08-2018 Kl. 10:28
Lars Tom-Petersen

Helt enig Tim. Det er forståligt, at der her er tænkt i alternativer til rødrygget. Bl.a. den markerede og tydeligt afgrænsede maske og den markerede hvide øjenbrynstribe ville få mig til at studse - de meget lange håndsvingfjer og lettere rødbrune grundfarve dog ikke. I mine øjne en ikke helt nem fugl. Umiddelbart ser den meget hun-agtig ud, når nu det er en rødrygget (og ville være røget i min notesbog som sådan), netop pga. de markerede hovedtegninger. Men jeg skal iøvrigt ikke kloge mig på den finere aldersbestemmelse.    

Sendt 17-08-2018 Kl. 10:37
Rasmus Strack

 Helt ærligt, så syntes jeg det er meget fint at man melder ud, og hvis man er sikker så er det jo sådan man melder det ud. Jeg syntes det er helt galt at skælde ud over at man har valgt at melde fuglen ud, der var jo foto med som man selv kunne forholde sig til. Jeg vil hellere have en melding for meget end en for lidt og det tror jeg de fleste vil. Så tak til Per og Lene for at melde ud, det var helt perfekt, ingen klager herfra!

mvh Rasmus

Sendt 17-08-2018 Kl. 10:41
Lars Tom-Petersen

Jeg glemte at skrive, at den rødlige grundfarve er et drilagtigt kendetegn. Jeg husker den brune tornskade ved Årslev Engsø (den eneste, jeg har set) som noget rødtonet især på issen. Har tjekket fotos af fuglen på netfugl, hvilket absolut bekræfter dette. Rødtoningen af issen er ikke mindre på fotos af Årslev Enge-fuglen end på disse fotos. 

Sendt 17-08-2018 Kl. 11:32
Hjalte B. Johansen

 Jeg er selvfølgelig med på at det ligner en 1k, efter at have set på artiklen fra Ottenby, var ikke klar over at 1k kunne være så fremskredne i fældningen .

Sendt 18-08-2018 Kl. 11:37
Henrik Højholm

Jeg er egentlig ret enig både med Flemming Lundberg og Rasmus Strack!
Det er ikke helt i orden at et 3. gangs fund for Danmark meldes ud som helt sikkert bestemt på det grundlag, men det er da rigtig godt at en(mulig) giga raritet meldes ud så hurtig som muligt.
Husk lige at være lidt ydmyg omkring sikker bestemmelse af kæmpe hit...man må godt få et anfald af hitfeber!!!

Jeg må konstatere at Birdalarms kommentar felt, måske er lidt for godt gemt, jeg selv læser det aldrig og udmelder notificeres ikke om kommentarer til birdalarm udmelding. 
Her kunne det have hjulpet at vide, at der en times tid efter udmeldingen lægges 2 kommentarer ind på den første udmelding...begge med en bestemmelse af fuglen til Rødrygget!
Måske burde udsender notificeres når nogen kommenterer udmeldingen, og måske burde kommentarer være mere synlige, til hjæp for observatører på vej til stedet.

Endelig kan man sige at nogle af de erfarne og skrappe ornitologer - og nej jeg regner ikke mig selv for en sådan ;-) - der efter at have ignoreret obsen netop pga. billedet, burde have kontaktet udmelder og spurgt om udmelder nu også var helt sikker.
Det her kan vi forhåbentlig lære lidt af allesammen, og så har det jo ikke været så skidt endda :-)

Sendt 18-12-2018 Kl. 07:37
Webredaktionen Web

Atrsnavn ændret fra Brun tornskade til Rødrygget tornskade, d.d.

Sendt 18-12-2018 Kl. 16:46
Rune Sø Neergaard

Alene datoen burde få alle alarmklokker til at ringe...

Du er ikke logget ind!
For at skrive indlæg skal du være logget ind.
   - Klik her for login.
Alle fotos har copyright og må ikke benyttes uden accept fra fotografen.
Top | Home